Odali počast bh. piscu
152

Milorad Dodik i Emir Kusturica u Andrićgradu otkrili spomenik Meši Selimoviću

I. S.
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i reditelj Emir Kusturica danas su u okviru "Vidovdanskih svečanosti" u Andrićgradu otkrili spomenik bh. piscu Mehmedu Meši Selimoviću.

Bili su prisutni i pjesnik Matija Bećković i profesor Milo Lompar. Spomenik je izradio vajar Zoran Kuzmanović.

"Dobio je mjesto gdje ćemo se okupljati svake godine sa novim sadržajima i svim onim što je potrebno da ne bismo zaboravili na sebe", kazao je Dodik i dodao da je važno "držati se svojih velikana i svoje historije", prenosi RTRS.

Bećković je kazao da se "Selimović zauvijek uspravio i stao pored Ive Andrića na mjesto koje je zauzeo u srpskoj književnosti" i dodao da je "rušio sve što razdvaja ljude i tražio izlaz iz zatvorenosti u kojoj žive oduvijek pa i danas".

"Uviđao je da je svaka zajednica, svaka država, svaka ideologija, svaki čovjek - tvrđava. Pitao je da li ljudi mogu drugačije razgovarati sem kroz puškarnice i vapio: 'Živi ništa ne znaju. Poučite me, mrtvi, kako se može umrijeti bez straha ili bar bez užasa. Jer, smrt je besmisao, kao i život", rekao je.

Lompar je spomenuo da je Selimović "na mjestu gdje su Petar Petrović Njegoš i Ivo Andrić, čijoj se umjetnosti zavijek poklonio, te da je u spomeniku Selimoviću njegova vječita duša".