Kultura
0

Večeras izložba "Umjetnošću protiv siromaštva"

FENA
Komisija Justitia et pax (Pravda i mir) Biskupske konferencije BiH priredit će večeras u Gradskoj galeriji Collegium artisticum izložbu bh. umjetnika pod nazivom "Umjetnošču protiv siromaštva", koja će biti postavljena u okviru Festivala "Sarajevska zima".

Izložba je dio međunarodnog projekta u kojem učestvuje 29 zemalja iz Evrope. Svake godine članice Evropske konferencije komisija organiziraju veliku postavku posvećenu nekom od najvećih problema i pošasti današnjeg svijeta.

Ove godine izložba je posvećena rastućem siromaštvu u svijetu te je njen cilj ukazati na potrebu prevazilaženja tog problema uz učešće svih članova društvene zajednice.

Velečasni Darko Tomašević iz Biskupske konferencije BiH podsjetio je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da usvojena strategija borbe protiv siromaštva u svijetu predviđa da se ono smanji za pola do 2015.godine, iako još nije mnogo učinjeno na tom planu.

On je kazao da će se na večerašnjoj izložbi prodajnog karaktera predstaviti 52 umjetnika iz svih krajeva BiH koji pripadaju vrhu bh. likovnog stvaralaštva.

Cijena djela kretat će se od 400 do 5.000 KM, osim radova Mersada Berbera koja će koštati i do 16.000 KM, a sva će sredstva biti iskorištena za pomoć siromašnim i socijalno ugroženim porodicama. Stoga su i pozivnice poslane na adrese predstavnika bh. vlasti, diplomatskog kora te mnogih bh. biznismena.

Svaka će zemlja izabrati četiri do pet radova svojih umjetnika za predstavljanje na velikoj izložbi u Briselu, koja bi trebalo biti održana u junu ili julu.

Na konferenciji su se predstavili i članovi porodice Corado iz Portugala koji djeluju u različitim vrstama umjetnosti.

Lauro Antonio Corado, direktor Eko festivala u Portugalu, na ovogodišnjoj "Sarajevskoj zimi" predstavit će s tri ostvarenja na prvom međunarodnom festivalu ekološkog filma "Eko oko" od 1. do 7. marta u Domu Oružanih snaga BiH.

Sva tri filma posvećena su religiji i obrazovanju, s akcentom na slobodu, toleranciju i razumijevanje među ljudima. On ističe da sa sva tri ostvarenja želi dati doprinos borbi protiv svih oblika diktature.

Naglasio je da je portugalski festival tokom 13 godina tretirao različite ekološke teme, kao što su voda, ratovi, zagađenja, i svaki od filmova, bez obzira na to iz koje zemlje dolazi, taj problem tretira na drugačiji način.

Sin Federico Corado na "Sarajevskoj zimi" predstavit će se također s tri filma – jednim snimljenim prema tekstu njegove majke te dva dokumentarca. Prvi je posvećen teatru i njegovom backstageu kojim ruši barikade između publike i glumaca, donoseći prikaz običnog dana u pozorištu, dok drugi donosi priču o poznatoj portugalskoj glumici.

Kćerka Catia Garcia predstavit će se sutra koncertom "Fado u 24 slike u sekundi", na kojem će pjevati uz orkestar vrhunskih portugalskih muzičara, s pratećim isječcima iz filmova o historiji portugalske kinematografije.