Kultura
5

Večer sa Sidranom i u Tešnju

Klix.ba
Abdulah Sidran
Abdulah Sidran
Odnedavno stanovnik Tešnja, akademik Abdulah Sidran, odlučio je prenijeti sarajevsko književno veče svojim novim sugrađanima.

Organizatori, Galerija Paleta i Art Atelje Sidran pozivaju tešanjsku publiku da u ponedjeljak, 10.09. dođu na dvosatno druženje poput onih koji se već punih godinu dana jedanput mjesečno održavaju u sarajevskom Kamernom teatru 55. "Veče sa Sidranom“ program je kojim naš poznati pjesnik svoju vjernu publiku vodi u nostalgične prostore poezije, slikarstva, muzike i humora.

U programu odnedavno sudjeluje istaknuti bosanski kipar Enes Sivac, među Sarajlijama poznat kao onaj koji je u ratnim danima postavio žičanog biciklistu da pređe sa jedne na drugu stranu Miljacke. Na seansi u Sarajevu, 23. avgusta, naš veliki naš kipar je uživo, pred publikom, u materijalu gline, uradio veoma upečatljivu portretnu bistu našeg pjesnika. Za Tešanj je pripremljeno i iznenađenje, za koje je sada samo poznato da se zove "balon od žice".

Pod dirigentskom palicom Tijane Vignjević, nastupiće i vokalna grupa Corone, sa nekoliko pjesama iz zaboravljene muzičke baštine naših južnoslavenskih naroda. Veteran starogradske pjesme i sevdalinke, vlasnik čarobnoga glasa, Edo Pandur, uz svoj čuveni 'Selam, selam', i uz pratnju Corona, otpjevaće i specijalnu, bosansku verziju legendarne šansone Žilbera Bekoa: Kad umre pjesnik. Prepjev je, na molbu Abdulaha Sidrana, uradio pjesnik i šansonijer Arsen Dedić. Scenom, u velikom formatu, dominira reprodukcija genijalnog platna bosanskog slikara Gabrijela Jurkića (1886.-1974.) “Visoravan u cvatu", s kojom se smjenjuju dionice Sidranovog muzičkog vremeplova.

Poznato je da se u Sarajevu za "Večeri sa Sidranom“ redovno traži karta više, ali su organizatori, u dogovoru sa tešanjskim Centrom za kulturu i obrazovanje, odlučili da ulaz za građane Tešnja bude besplatan.