Bošnjački institut u Sarajevu
0

Uspješan koncert Microtonal Guitar Dua iz Turske

FENA
Bošnjački institut u Sarajevu
Bošnjački institut u Sarajevu
Ured savjetnika za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini i Sarajevo International Guitar Fest u saradnji sa Bošnjačkim institutom - Fondacijom Adila Zulfikarpašića, sinoć su organizirali koncert Microtonal Guitar Dua.

Radi se o poznatim turskim gitaristima Tolgahan Çogulu i Sinan Cem Eroglu koji su se sarajevskoj publici predstavili izvedbom kompozicija tradicionalne narodne muzike iz Anadolije.

Microtonal Guitar Duo osnovan je 2011. godine. Njihove gitare, mikrotonalna gitara koju 2008. godine otkriva Tolgahan Cogulu i gitara bez pragova, omogućavaju im sviranje mikrotonalne i makamske muzike sa svim potrebnim mikrotonovima.

Sarajevska publika uživala je u izvedbama najpoznatijih anadolskih pjesama kao što su Yemen Türküsü (muzički aranžman Tolgahan Çogulu, Sinan Cem Eroglu) i Fidayda (muzički aranžman Tolgahan Çogulu, Sinan Cem Eroglu) ali i u instrumentalnim izvedbama pjesama jednog od najpoznatijih turskog pjesnika, Asik Veysel Satiroglua, sa pjesmom Kara Toprak (Crna zemlja) u muzičkom aranžmanu Ricarda Moyana, saopćeno je iz Ureda savjetnika za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH.