Otvoreno pismo
167

Uposlenici Pozorišta mladih Sarajevo: Proživljavamo kulturološku i civilizacijsku sramotu

E. Lj.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kolektiv Pozorišta mladih Sarajevo uputio je otvoreno pismo javnosti u kojem navodi kako trenutno proživljava kulturološku i civilizacijsku sramotu.

"JU Pozorište mladih Sarajevo postalo je poligon za političke manipulacije i međustranačka prepucavanja, za uhljebljavanje diletanata na štetu budžeta namijenjenog stvaranju kvalitetne, prvenstveno dječije teatarske produkcije. U čemu je konkretan problem? Od imenovanja Lejle Panjete na mjesto direktorice, krenuo je rollercoaster pogrešnih odluka i postupaka, amaterizovanja pozorišta, vođenih isključivo ličnim interesom", naveli su.

Ističu kako je kolektiv ove ustanove u januaru 2019. godine poslao Otvoreno pismo Upravnom odboru JU Pozorište mladih Sarajevo, Kantonalnom ministarstvu za kulturu i sport, Predsjedavajućem Skupštine KS i Premijeru Vlade KS, ukazujući na nepravilnosti u radu direktorice Lejle Panjeta. Reakcija je, tvrde, izostala sa svih nivoa.

"Najvažnija stavka nezadovoljstva kolektiva JU Pozorište mladih je da naše pozorište više ne obavlja svoju osnovnu djelatnost - vlastita teatarska produkcija, već služi kao servis. Navodimo poređenje: prije nekoliko godina Pozorište mladih je u sezoni realiziralao130 do 180 predstava, a za vrijeme uprave Lejle Panjeta u sezoni ostvarujemo oko 70 predstava", podsjetili su.

Dalje navode kako 30. septembra na Skupštini KS nije usvojen Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju za 2018. godinu.

"Nakon toga, umjesto da bude razriješena direktorske funkcije, Lejla Panjeta uredno prima platu namijenjenu za radno mjesto direktora, iako uopće ne dolazi na posao. Dobro instruirana od strane određenih interesnih krugova, 25. septembra podnosi neopozivu ostavku, pet dana prije nego Skupština KS nije usvojila izvještaj, na šta je unaprijed upozorena. Tadašnji UO Pozorišta mladih trebao je odmah pristupiti prihvatanju njene neopozive ostavke, a zatim i Vlada KS, no bilo kakva reakcija je izostala, a za to je isključivo odgovorno nadležno ministarstvo. Vlada KS imenovala je v. d. UO JU Pozorište mladih 1. novembra, međutim do danas nije realizirana ni konstituirajuća sjednica", tvrde uposlenici.

Ističu kako se trenutno nalaze u svojevrsnoj blokadi rada zbog političkih razmirica i kadrovskih križaljki.

"Pozorištu mloadih je neophodno zamjensko mjesto glumca koji je otišao u penziju, a sadašnja direktorica u ostavci traži da se popuni radno mjesto Stručni savjetnik za kulturu koje je namijenjeno njoj, iako nije bila uposlenik JU Pozorište mladih prije dolaska na funkciju direktorice", naveli su.

Dodaju kako će preduzeti sve zakonski dozvoljene mjere da se to ne dogodi.

"JU Pozorište mladih kao kulturno-obrazovna institucija treba da služi obrazovanju naše najmlađe publike, a ne da se preko nje rješavaju političke trgovine i kadrovska uhljebljavanja. Mi imamo obavezu da stvaramo kvalitetnu duhovnu hranu i njom obrazujemo generacije koje trebaju tek da odrastu u publiku i posjetioce drugih pozorišta, muzeja, biblioteka, galerija.... Mi smo ta prva, najvažnija karika, a osobe kao što je Lejla Panjeta ne trebaju Pozorištu mladih, niti u svojstvu direktorice, a još manje savjetnice", poručili su.