Kultura
0

Umjetnička galerija BiH dobila međunarodnu podršku

FENA
Međunarodni komitet ICOM-a za muzeje i kolekcije moderne umjetnosti (CIMAM) apeluje za rješavanje statusa Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine i još šest institucija kulture od državnog značaja, saopćeno je iz Umjetničke galerije, koja ovaj apel smatra najznačajnijom međunarodnom podrškom.

Umjetničkoj galeriji BiH, koja je zbog nedostatka novca za egzistenciju zatvorena za posjetioce od 1. septembra, istovremeno su sustigla brojna pisma podrške od srodnih institucija iz Ljubljane, Zagreba, Rijeke, Beograda, Crne Gore, kao i drugih institucija kulture iz BiH.

Članovi Uprave CIMAM-a - Međunarodnog komiteta ICOM-a za muzeje i kolekcije moderne umjetnosti, koji će po završetku godišnje konferencije u novembru posjetiti Sarajevo, pozvali su sve one koji brinu o budućnosti institucija kulture u Sarajevu da im se pridruže u apelu za očuvanje kulturnog naslijeđa koje ne pripada samo BiH nego i Evropi pa i cijelom svijetu, kako je navedeno.

U peticiji čije je potpisivanje inicirao, CIMAM se obraća federalnom ministru kulture i sporta Salmiru Kaplanu te ostalim zvaničnicima u Bosni i Hercegovini u nadi da će oni učiniti sve što je u njihovoj moći da riješe status Umjetničke galerije BiH i ostalih muzeja i kulturnih institucija u Sarajevu.

"Svoj glas podigli smo već jednom, šokirani užasom rata u Bosni i Hercegovini. Danas smo zabrinuti za opstanak i rad jedne od glavnih institucija kulture u regionu, posebno jer ona predstavlja samu državu. Više od svega se pitamo šta može ostati od države kada njene institucije odgovorne za kulturno naslijeđe zatvore svoja vrata", naveo je CIMAM - Međunarodnog komiteta ICOM-a za muzeje i kolekcije moderne umjetnosti u apelu političkim autoritetima u Bosni i Hercegovini.