Titovo atomsko sklonište u Konjicu
0

FOTO / Umjetnici se vratili u prošla vremena

Sarajevo-x.com
U okviru priprema za Bijenale savremene umjetnosti D-0 Ark Underground - Time Machine - "No Network!" koje će se održati 27. maja 2011. godine u Titovom atomskom skloništu u Konjicu, u petak je sedma grupa umjetnika posjetila ovaj prostor.

Poznati srpski, ali i međunarodni konceptualni umjetnik, Dragoljub Raša Todosijević je posebno bio impresioniran unutrašnjim sadržajem skloništa.

"Sve što sam vidio unutar skloništa me za trenutak vratilo u neka prošla vremena. Ta ideološka fantazija da se gradi sklonište za eventualne nuklearne napade me ponukala da razmislim o djelu koje ću postaviti. Međutim, još ne znam da li da postavim nešto što će aludirati na ta prošla vremena ili nešto modernije, adekvatno ovom prostoru", rekao je Todosijević.

U grupi koja je posjetila sklonište su bili i članovi umjetničke grupe XYZ iz Slovačke Milan Tittel i Matej Gavula, Vlatka Horvat iz Hrvatske, Tim Etchells iz Velike Britanije, fotograf Ivan Petrović iz Srbije i jedan od selektora Bijenala prof. Petar Čuković iz Crne Gore.

Jedan od članova umjetničke grupe Blue Noses iz Rusije, Aleksandar Šaburov, koji će također predstaviti svoje djelo na Bijenalu, je nakon posjete naglasio: "Ideja održavanja izložbe u ovakvom prostoru je nešto što predstavlja određeni izazov i posebnu inspiraciju. Posebno će biti interesantno vidjeti djela svih učesnika koji imaju zadatak koncipirati radove u prostoru namjenjenom za druge svrhe."

Zajedno sa umjetnicima, Titovo atomsko sklonište u Konjicu su po prvi put posjetili i Christiana Markert, prvi zamjenik ambasadora Savezne Republike Njemačke u BiH i Claudia Busch, kulturni ataše u Sarajevu.