Jajce
0

U utorak navečer predstava "U plamenu" i monografija "Ines"

FENA
U okviru zvaničnog programa Pozorišnih/kazališnih igara Bosne i Hercegovine večeras (utorak) će se na sceni Doma kulture u Jajcu predstaviti Sarajevski ratni teatar (SARTR) predstavom "U plamenu" u režiji Roberta Raponje.

U predstavi igraju: Selma Alispahić, Kaća Dorić, Sonja Goronja, Sead Pandur, Maja Salkić, Alban Ukaj i Adnan Hasković.

Dramski tekst "U plamenu", engleske spisateljice Charlotte Jones prvi put je prisutan u bosanskohercegovačkom glumištu, dramaturuški je struktuiran od dvije priče koje se odvijaju u dva vremenska razdoblja (1908. i 2000.). Principom fragmentarne dramaturgije, jukstapozicija dva vremenska perioda, imaginativno i intuitivno se isprepliću i nadograđuju, te na kraju artikuliraju fabulu koja upućuje na sveopći životni i sudbonosni tok muško - ženskog odnosa.

Neposredno prije predstave bit će upriličena promocija Monografije "Ines". posvećene glumici Ines Fančović, Vojislava Vujanovića.

Ines Fančović, koja je prije 10 godina proslavila 50 godina u tetaru predstavom 'Okovani Ibi' u Pozorištu mladih kaže: "Voljela bih ja igrati i više, i odazvat ću se ko god me pozove. Zašto ne? Mogu ja još igrati. Osjećam to u sebi. Nisam još kazala što se u meni vrtloži".

Monografija "Ines" objavljena je u Biblioteci LIKOVI, u izdanju Maunagić d.o.o., Sarajevo.

Vezani članci