Bošnjački institut
0

U srijedu koncert za flautu i klavir

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Javna ustanova “Sarajevo art”, u saradnji s Ambasadom Švicarske u BiH, organizira koncert flautistice Elisabeth Werthmuuler i gitariste Christopha Leua u srijedu, 15. aprila u Bošnjačkom institutu.

Na koncertu će izvesti djela koja su komponirali: C. Leu, B. Schulé, M. Giuliani, Maya Obradovic-Le Roux, A. Ourkouzounov, W. Burkhard, M. Nardelli, saopćeno je iz JU "Sarajevo art".

Flautistica iz Ženeve, pedagoginja i muzikoterapeutkinja Elisabeth Werthmuller postala je poznata po izvođenju na blok flauti, kao i na flauti traverzo (poprečna flauta). Godine 1973. osvojila je drugu nagradu na konkursu Muzičke omladine Švicarske. Diplomirala je na Konzervatoriju u Ženevi 1984. flautu traverzo, a 1988. i blok flautu u klasi Rožea Bernolinija. Od 1989. godine radi kao profesorica u Muzičkoj školi Bernexa, a osnovala je i vlastitu školu u Grand Sakoneksu.

Christophe Leu je završio studije muzike u Ženevi. Višestruko talentiran muzičar, bio je đak i Tala Farloua, legende američkog džeza. Sarađivao je s brojnim muzičarima i orkestrima. Aktivan je na francuskoj muzičkoj sceni, aranžira i komponira za pjevače, među kojima su i Simon Gad, Ester Val i drugi.

Profesor je gitare na Narodnom muzičkom konzervatoriju u Ženevi.