Kultura
21

U Sarajevu počeo 11. po redu PitchWise, festival ženske umjetnosti i aktivizma

Klix.ba
(Foto: Jelena Nišić/Klix.ba)
Jedanaesti po redu PitchWise festival ženske umjetnosti i aktivizma u BiH 2016 (PW) otvoren je danas u prostorijama Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu.

Na otvorenju su najavljene umjetnice, aktivistkinje, teoretičarke, muzičarke, feministkinje i ostale braniteljice ženskih ljudskih prava koje dolaze iz različitih dijelova BiH, regije i svijeta i koje će predstaviti svoj rad na ovogodišnjem Festivalu.

Sve dane PitchWise festivala bit će postavljena izložba umjetničkih radova i fotografija u JU Centar za kulturu KS. Izložbe koje će biti predstavljene su izložbe Lejle Petrović, Helene Jenečić, Sunite Fišić, Marine Marković, TKV, izložba "Domovina velikih kćeri - Značajne Austrijanke iz okvira dva stoljeća", izložba Centra za devojke Niš "Feministička likovna kolonija", i Fondacija CURE i Historijski muzej BiH "Pitchwise presents heroine ex YU prostora".

Na otvorenju festivala je upriličen i performans "Upoznaj me kroz moj jezik – znakovni jezik" projekat Dječijeg kluba Udruženja lektora i komunikologa Bosne i Hercegovine koji je realizovan u suradnji s Udruženjem gluhih KS i Savezom gluhih i nagluhih osoba BiH.

Građani/ke grada Sarajeva će moći da pogledaju performans "U materinu!", Biljane Kosmogine i Olje Nikolić Kie (Srbija), kao i predstavu "Ja kao emotivno biće", koju će izvoditi Centar za devojke (Srbija), koji će biti prikazan u Art kinu KRITERION u subotu, 10. septembra 2016. s početkom u 20.00 sati.

Nezaobilazni provod je uz PitchWise muzički program koji će biti u Art kinu Kriterion, a fenomenalne izvođačice muzičkog programa su:

"PW nam osigurava kreativni i siguran prostor u kojem feministički aktivizam i angažovana umjetnost omogućuje propitivanje, razotkrivanje, analizu vlastitih pozicija i uloga u društvu, unutrašnjih stanja i pitanja identiteta", poručuju organizatorice Festivala, članice udruženja Cure.

Kompletan program Festivala možete pronaći OVDJE.