Tradicionalno okupljanje
78

U Sarajevu organizovano "Veče Darija Džamonje" u znak sjećanja na pokojnog književnika

N. O.
"Veče Darija Džamonje" u kafani Šetalište (Foto: I. Š./Klix.ba)
"Veče Darija Džamonje" u kafani Šetalište (Foto: I. Š./Klix.ba)
U znak sjećanja na pokojnog književnika i kolumnistu večeras je udruženje građana "Šetalište" u istoimenoj kafani u Sarajevu organizovalo "Veče Darija Džamonje", što predstavlja svojevrsnu tradiciju rezervisanu za 1. oktobar.

O pokojnom piscu prisutnima je govorio književnik Marko Vešović, a dijelove iz njegovih knjiga čitali su glumci Nermin Tulić i Mirza Tanović.

Tradicionalno okupljanje prijatelja i poštovalaca lika i djela Darija Džamonje odvija se svake godine 1. oktobra, a i ove se nekolicina njih okupila kako bi odali počast književniku koji je prema riječima organizatora "ispisivao Sarajevo".

Također, na ovaj datum je u kafani "Šetalište" postavljena bista Darija Džamonje, a upravo na ovoj lokaciji je često boravio i družio se sa prijateljima.

Događaj je organiziran u skladu sa važećim epidemiološkim propisima, kazali su organizatori.

Džamonja je ostao prepoznatljiv kao dobri duh Sarajeva, a njegova djela obilježena su pričama iz svakodnevnice. Njegov literarni opus čini deset knjiga koje je posthumno izdavačka kuća Buybook objedinila u obimno djelo simboličkog naziva "Ako ti jave da sam pao...".