SARTR
50

U pripremi premijera predstave "Djeca sunca" u režiji Selme Spahić

Klix.ba
Foto: Ivan Hrkaš
Udruženje Kontakt u koprodukciji sa Sarajevskim Ratnim Teatrom priprema novu premijeru "Djeca sunca" koju je prema tekstu Maksima Gorkog režirala Selme Spahić.

Premijera predstave bit će održana 29. augusta u 20 sati sa repriznim izvođenjima 30. i 31. augusta te 1. septembra na sceni Sarajevskog Ratnog Teatra.

U predstavi igraju: Ermin Bravo, Snežana Bogićević, Maja Izetbegović, Jasna Diklić, Tatjana Šojić, Džana Pinjo, Sanin Milavić, Benjamin Bajramović, Kemal Rizvanović i Vanja Matović.

"Djeca sunca" su komad o društvu u kojem je ogroman jaz između izuzetno bogatih i privilegiranih i vrlo siromašnih ljudi, u kojem su kultura i nauka višak, u kojem svakodnevno raste nezadovoljstvo koje je nadomak nasilja i u kojem se osjeća veliki potencijal za promjenu koja nikako da dođe. U Rusiji smo, početkom XX vijeka ili danas, ovdje.

Radnja komada prepuna je uvrnute svakodnevnice likova, ispijanja čaja, eksperimenata sa kvascem, neuzvraćenih i uzvraćenih ljubavi, slikarskih i poetskih pokušaja, sitnih zdravstenih problema, pecanja i simptoma starosti, dok revolucija stoji ispred kućnog praga, dignute ruke, spremna da pokuca na vrata.

Autorski tim, pored redateljice Selme Spahić, čine i dramaturginja Nejra Babić, kostimografkinja i scenografkinja Selena Orb, kompozitorica Hanan Hadžajlić i fotograf Ivan Hrkaš.

Ulaznice za predstavu se mogu kupiti u protorijama Sarajevskog Ratnog Teatra od 15. augusta u periodu od 10 do 16 sati. Rezervacije ulaznica možete izvršiti pozivom na broj telefona 033/ 664-070 u navedenom terminu.