Posebno predstavljanje
0

U Pragu uskoro izložba fotografija sarajevskih građevina arhitekte Karela Paržika

L. K.
Sarajevo će iduće sedmice biti predstavljeno u Pragu i Češkoj Republici na poseban način. Naime, u organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Češkoj i udruženja Lastavica, Katedra za arhitekturu u Pragu pripremila je izložbu o najimpoznatnijim djelima proslavljenog češkog arhitekte Karela Paržika

Paržik je najveći dio svog rada i karijere ostavio u našem glavnom gradu, projektujući neke od najznačajnijih građevina, uključujući Zemaljski muzej, Akademiju likovnih umjetnosti, Narodno pozorište, sinagogu, crkvu svetog Josipa, prvi projekat Vijećnice, zgradu Predsjedništva, zgradu današnjeg Pravnog fakulteta i mnoge druge.

Karel Paržik pokopan je u Sarajevu, a na njegovom grobu stoji epitaf "Čeh rodom, Sarajlija izborom", što je i naziv ove izložbe.

Otvaranje vanjske izložbe će se održati u utorak 15. juna u 14:30 sati u jednoj od najprometnijih praških ulica, Na Prikope 8. Izložbu će otvoriti gradonačelnik Praga dr. Zdenek Hrib i gradonačelnica Sarajeva dr. Benjamina Karić.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Pragu u povodu službene posjete gradonačelnice Karić organizovala je i brojne susrete s češkim zvaničnicima te gospodarstvenicima porijeklom iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Poseban kuriozitet je činjenica da je izložbu pripremala diplomatkinja Katedre za arhitekturu u Pragu, Jovanka Višnjevac iz BiH sa svojim mentorom doc.ing Jaroslavom Dadom. Na izložbi će biti izložene i fotografije Paržikovih zdanja poznate bh. fotografkinje Aide Redžepagić.