Veliki prijatelj Sarajeva
302

U Pragu otvorena izložba o djelima arhitekte Karela Paržika

I. S.
Foto: Haris Karamehmedović
Foto: Haris Karamehmedović
U utorak, 15. juna, Katedra za arhitekturu u Pragu pripremila je izložbu o najimpoznatnijim djelima proslavljenog češkog arhitekte Karela Paržika. Projektovao je neke od najznačajnijih građevina u Sarajevu.

U pripremanju izložbe sudjelovale su i Ambasada Bosne i Hercegovine u Češkoj i udruženje Lastavica. Paržik je najveći dio svog rada i karijere ostavio u Sarajevu, projektujući neke od najznačajnijih građevina, uključujući Zemaljski muzej, Akademiju likovnih umjetnosti, Narodno pozorište, sinagogu, crkvu sv. Josipa, prvi projekat Vijećnice, zgradu Predsjedništva, zgradu današnjeg Pravnog fakulteta, palaču Marijin dvor i mnoge druge. Karel Paržik pokopan je u Sarajevu, a na njegovom grobu stoji epitaf "Čeh rodom, Sarajlija izborom", što je i naziv ove izložbe. Autorica fotografija je fotografkinja Aida Redžepagić.

Izložba je postavljena u jednoj od najprometnijih praških ulica, Na Prikope 8. Otvorio je gradonačelnik Praga Zdenek Hrib i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić. Istinski pokazatelj otvorenosti u radu ambasadorice Martine Mlinarević u Pragu je prisustvo na ovom događaju mnogobrojnih čeških političkih uglednika. Ulicu su ispunili predstavnici diplomatskog kora, preko 25 ambasadora, bosanskohercegovačka zajednica u BiH, studenti i Pražani koji su došli pogledati izložbu kao i delegacija iz BiH na čelu sa gradonačelnicom Karić.

Izložbu je pripremala diplomatkinja Katedre za arhitekturu u Pragu, Jovanka Višnjevac iz BiH sa svojim mentorom Jaroslavom Dadom. Predivnom vokalnom izvedbom, izložbu je otvorila tuzlanka Aida Mujačić pjesmom "Kad ja pođoh na Bembašu".

"Ogromna mi je čast i zadovoljstvo fotografisati građevine Karla Paržika. Mislim da smo nedovoljno svjesni genijalnosti ovog arhitekte koji je potpuno oblikovao izgled našeg glavnog grada ali i drugih gradova u BiH. Za Paržika je specifično što je od samog dolaska u našu zemlju pokazivao veliko poštovanje prema već postojećoj graditeljskoj tradiciji i upravo taj pristup projektovanju ga čini tako velikim", kazala je Redžepagić.