Tradicija u Hercegovini
5

U Mostaru svečano otvoreno 104. izdanje Šantićevih večeri poezije

G. Š.
Ivan Bosiljčić
U Mostaru je u utorak navečer u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače svečano otvoreno 104. izdanje tradicionalne manifestacije "Šantićeve večeri poezije" muzičko poetskom večeri beogradskog glumca Ivana Bosiljčića.

Beogradski glumac je prilikom svečanosti kazao da je ovo veliki događaj za njega, jer prvi put gostuje u Mostaru.

"Po cijeloj regiji sam nastupao, ali ovdje nisam. Ovo je veliki događaj za mene i svaki susret s publikom je događaj. Ovo večer je upravo pravljena da bi se ljudi susretali", kazao je Bosiljčić.

Predsjednica Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" - Gradski odbor Mostar, Sanja Bjelica Šagovnović je kazala kako je misija ove manifestacije graditi mostove prijateljstva i očuvati sjećanje na Šantića i poruke koje je ostavio u svojim djelima.

"To su ljubav prema slobodi, prema otadžbini i svakom čovjeku. Naša misija je ovom kulturnom manifestacijom graditi mostove i uspostavljati pokidane veze. Nadamo se da će ova manifestacija biti još jedan kamen u toj izgradnji", istakla je Bjelica Šagovnović.

Uz prigodnu svečanost, manifestaciju je otvorenom proglasio zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Staša Košarac.

"Šantić je pisao o ljubavi, miru, patriotizmu, poštovao je svoje komšije i volio svoj Mostar. Ostao je ovdje. I dan danas nas okuplja u svom Mostaru", rekao je Košarac.

Ovogodišnje Šantićeve večeri poezije trajat će do 26. oktobra, a održavaju se u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" - Gradskog odbora Mostar i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva "Gusle", te su programi planirani u Mostaru i Nevesinju.

Drugog dana manifestacije, u četvrtak, 19. oktobra, u 19 sati u Galeriji kraljice Katarine Kosača Marko Tomaš predstavit će svoju knjigu "Noć s Aleksom".

O knjizi i istoimenoj predstavi, pored autora, govorit će direktor Hrvatskog narodnog kazališta Mostar Ivan Vukoja, a moderatorica je predsjednica mostarske "Prosvjete" Sanja Bjelica Šagovnović, dok će u muzičkom dijelu nastupiti kantautor iz Mostara Sanel Marić Mara i klavijaturista Dario Lukić.

U petak, 20. oktobraa , u Kulturnom centru "Nebojša Glogovac" u Nevesinju u 19 sati bit će održan program "Nevesinje, druga Šantićeva kuća" na kojem je predviđena pjesnička večer Milice Bakrač, pjesnikinje iz Nikšića, a u programu nastupaju i pjesnik Ognjen Kandić, glumica Dragana Matrak i zbor Osnovne muzičke škole "Sveti Roman Melod".

Za subotu, 21. oktobraa, u 19 sati u Vladičanskom dvoru u Mostaru najavljen je program "Novo mostarsko stvaralaštvo "- koncert grupe "Zerdelija" i večer mostarskih pjesnika Anite Pajević, Mirka Božića i Ognjena Kandića.

U Muzeju Manastira Žitomislić u ponedjeljak, 23. oktobra, u 19 sati bit će predstavljena "Izabrana djela Svetozara Ćorovića" u izdanju Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Posljednje večeri manifestacije 26. oktobra u Vladičanskom dvoru u Mostaru u 19 sati na programu je poetsko veče Đorđa Sladoja i Emsure Hamzić.