Režija Eme Laković
20

U Mostarskom teatru mladih večeras 530. izvođenje predstave "Maske"

S.H.P.
Četvrtog dana 34. Dana teatra mladih večeras je na repertoaru 530. izvođenje predstave "Maske". Ova predstava živi više od 20 godina i do sada je osim u našoj zemlji izvođena i u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Velikoj Britaniji i SAD.

Predstavu je režirala Ema Laković. Radi se o interaktivnoj predstavi koja u potpunosti uključuje publiku u proces, a bavi se nasiljem u svim njegovim oblicima.

"Predstavu smo najčešće igrali u školama i to prvenstveno u učionicama, za manje grupe mladih ljudi kako bi lakše došli do svakog pojedinca. Projekat je to koji je eMTeeM sam sebi zadao kao dio svoje društvene angažiranosti", kazali su iz Mostarskog teatra mladih.

Svrha ovog projekta, koji još traje, je govoriti o nasilnom ponašanju, ukazati na uzroke, istražiti ih, ali i pokazati posljedice.

Osim djece u projekat su uključeni i roditelji i nastavnici. Cilj projekta je, kako kažu, da osvještavajući uzroke nasilnog ponašanja svakog pojedinca pokušaju, suočavajući ga sa posljedicama, uticati na promjenu ponašanja danas.

"Na ovaj način kroz igru vrlo jednostavno smo identificirali njihova pojedinačna devijantna ponašanja, ali i uočili uzroke i naznačili moguće puteve ka rješenju. Zapravo sve su nam to zaneseni igrom u vlastitom fikcijskom kontekstu odigrala i pokazala djeca. Na nama je bilo samo da to uočimo i pročitamo. Nakon analize svih dobivenih pokazatelja organizirali smo seanse sa roditeljima, umjesto klasičnih roditeljskih sastanaka, ali sada su igrani mamci situacija koje smo dobili od njihove djece sa akcentom na istražene uzroke nasilnog ponašanja djece i moguće posljedice. Pokazalo se, ovakvo suočavanje sa stvarnošću je katarzično i učinkovito", kazali su iz Teatra mladih.

Na ovaj način predstava je došla do 530. izvođenja što je samo po sebi rijetkost.