Kultura
0

U kući Alije Đerzeleza promovirana knjiga "Vrtna arhitektura bosanskih avlija kao dio kulturne baštine"

FENA
U prigodnom ambijentu kuće Alije Đerzeleza u Sarajevu danas je promovirana knjiga "Vrtna arhitektura bosanskih avlija kao dio kulturne baštine" Tatjane Ljujić-Mijatović i Azre Švrakić.

Avlije i bašče definirane su kao historijsko svjedočanstvo jednog vremena, dio kulturne baštine i atraktivna komponenta ambijenta starih mahala koju treba zaštititi kao kulturni integritet ovog prostora.

Kako je istaknuto, bh. vrtna kultura je bogata, po mnogo čemu originalna, ali malo istražena, a kao takvu bi je trebalo sačuvati. Dosadašnja istraživanja ukazuju na činjenicu da su glavni vrtni elementi starih avlija voda, boja, miris, šimšir i kaldrma, te su autorice danas promoviranu knjigu posvetile upravo svim ljubiteljima tih elemenata.

Cilj knjige je na stručno-popularan način javnost informirati o ljepotama bosanskih avlija i dvorišta kao dijela kulturne baštine, a namjena joj je da služi i kao nauk budućim generacijama da njeguju i sačuvaju taj dio bh. kulturne baštine.

Autorice su zahvalile Vladi KS-a i Kantonalnom zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nalijeđa Sarajeva koji su pomogli izdavanje te knjige, a o knjizi su govorili resorni kantonalni ministar Emir Hadžihafizbegović, Ivan Lovrenović te Mehmed Bublin.