"Stranger than Kindness"
14

U Kopenhagenu otvorena izložba o životu, djelu i gubitku Nicka Cavea

E. Sk.
Cave: Prije pet godina izgubio sina (Foto: EPA-EFE)
Cave: Prije pet godina izgubio sina (Foto: EPA-EFE)
Izložba pod nazivom "Stranger than Kindness" muzičara Nicka Cavea otvorena je u Kopenhagenu.

Riječ je o izložbi koja obuhvata gotovo pet desetljeća njegove umjetničke karijere i nudi opširan prikaz bitnijih dešavanja u njegovom životu, uključujući i tragičan gubitak sina u nesreći prije pet godina.

U međuvremenu je pod istim nazivom objavljena Caveova knjiga, svojevrsna ukoričena verzija izložbe koja nudi intiman uvid u njegov život i kreativni razvoj u izdanju Canongatea.

Dostupna je i u elektronskoj verziji. Posjetitelji izložbe i Caveovi fanovi tamo mogu dotaknuti njegovu pisaću mašinu ili prebirati po tipkama njegovog pianina.

Izložba prikazuje izvore Caveove inspiracije i kreativnosti od djetinjstva do danas u obliku tekstova, umjetničkih djela, rukopisa, fotografija i drugih artefakata. Postavka obuhvata oko 300 predmeta iz njegove lične zbirke, arhive Nicka Cavea u Arts Centeru u Melbourneu te predmete iz zbirke danske Kraljevske knjižare, a neki su posuđeni iz privatnih zbirki.

"Iza pjesme se krije ogromna količina perifernih stvari, crteža, karata, popisa, fotografija, slika i skica... To je materijal iz kojeg se rađa i njeguje službeno djelo", napisao je Cave u predgovoru knjige.

Sam Cave je dan nakon posjete izložbi "Stranger than Kindness" novinarima rekao da je njegova supruga, bivša britanska manekenka Susie Bick skupila sve predmete i ostale uspomene koje su sada izložene, a mnoge su provele 20 godina u kutijama na tavanu i drugim mjestima, prenosi Reuters.

"Bilo je puno raznih predmeta i zajedno smo počeli osmišljavati izložbu", rekao je australski pjevač.

Ovaj 63-godišnji Australac slavu je stekao kao pjevač u bendu Nick Cave and the Bad Seeds, koji je kroz 17 albuma pjevao o ljubavi, religiji i nasilju. Glumio je i napisao nekoliko romana i drama.

Posjetitelji izložbe mogu lutati prostorijama koje predstavljaju njegovu kancelariju, dnevnu sobu i razne faze njegovog života. Dirljiv je trenutak kada posjetitelj uđe u sobu posvećenu njegovom sinu Arthuru, koji je umro u dobi od samo 15 godina nakon što je slučajno pao s litice blizu engleskog ljetovališta Brighton prije pet godina. Prostorija je u potpunom mraku i u njoj je se nalazi samo fotografija Cavea i njegove supruge.

"Kreativnost je velika stvar, no onda se dogodi ovakva nesreća i u trenu se sve izmijeni", rekao je Cave, koji pet godina nije održao nijednu konferenciju za novinare.

Izložba je otvorena do februara 2021. godine.