Sarajevo
0

U galeriji Roman Petrović otvorena izložba umjetničkih djela Snježane Đelmić

FENA
U sarajevskoj Galeriji "Roman Petrović" večeras je, u organizaciji Udruženja likovnih umjetnika BiH, otvorena izložba umjetničkih djela autorice Snježane Đelmić pod nazivom "Dodir stvarnosti i imaginacije".

Riječ je o izložbi 20-tak skluptura i objekata-reljefa kojima autorica pokušava otkriti tajnu ljudskog lica. Naime, na djelima dominiraju lica, odnosno 'zaustavljeni' fragmenti izraza lica, geste i nabori tkanine.

"Tema cijele izložbe su lica. Neka su lica sa mojih putovanja, neka su lica moji anđeli čuvari", kazala je autorica, navodeći kako su sva djela rađena tokom ove godine.

Autorica najavljuje da će tema njene naredne izložbe biti svjetlost, a i ova izložba na neki način je uvod u tu temu, jer predstavljeni reljefi "pod različitim svjetlom daju i različite izraze".

Reljefi su rađeni od kaširanog papira i presvučeni gipsanim zavojima, a nakon toga plastificirani, dok su sklupture-portreti rađeni od stakla i poliesterske smole.

Izložbu su otvorili gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić i dogradonačelnik grada Sarajeva Igor Kamočaji, a gosti su bili i klapa 'Klačić' koja je izvela nekoliko dalmatinskih pjesama.

Snježana Đelmić rođena je 1964. godine u Sarajevu, a živi u mjestu Podčempres u Baćini kod Ploča. Već 20 godina radi kao nastavnica likovne kulture u osnovnim školama, a voditelj je dječijih likovnih radionica i zadruga u Pločama i Staševici.

Dosad je imala nekoliko samostalnih i skupnih slikarskih i kiparskih izložbi u Hrvatskoj i BiH.

Nakon Sarajeva, izložba "Dodir stvarnosti i imaginacije" seli se u Ploče, a potom u Dubrovnik.