Sjećanje na glumicu
51

Tri godine bez Milene Dravić: Kako se Beograd odužio glumici i njenoj velikoj ljubavi

L. K.
Foto: Milena Dravić
Foto: Milena Dravić
Prošle su tri godine otkako nas je napustila Milena Dravić, a 5. oktobra, na dan kada bi proslavila 81. rođendan, u Beogradu otvoren je poseban trg posvećen legendarnoj glumici i njenoj velikoj ljubavi, pokojnom Draganu Nikoliću.

Početkom ovog mjeseca glavni grad Srbije postao je bogatiji za još jedno mjesto na kojem će glavnu riječ voditi kultura i umjetnost. "Skver Milene i Gage" će ubuduće biti mjesto susreta svih ljudi koji vole, slave i žive iste vrijednosti koje su tokom cijele svoje karijere punim plućima živjeli Gaga i Milena.

Skver Milene i Gage (Foto: Tanjug)
Skver Milene i Gage (Foto: Tanjug)

Ivan Karl, sekretar za kulturu Grada Beograda, je prilikom otvorenja trga rekao kako se Beograd na ovaj način odužuje velikanima koji su zadužili ovaj grad i kroz svoju umjetnost ga prenosili kroz cijeli svijet. Dodao je kako će se na ovom mjestu održavati koncerti, predstave, izložbe i drugi kulturni događaji.

Podsjetimo, Dragan je preminuo 11. marta 2016., dok nas je Milena napustila 14. oktobra 2018. godine. Oboje su preminuli nakon dugih borbi sa teškim bolestima, a sahranjeni su jedno pored drugog u Aleji zaslužnih građana u Beogradu.

Mnogobrojni obožavatelji Gage i Milene i danas pričaju o njihovoj ljubavi koja je trajala 45 godina, a veliki glumac je svojevremeno o njoj rekao:

"Kad sam joj prišao, imao sam utisak da mi je to stara školska drugarica koju dugo nisam vidio ili neka djevojka iz kraja koju poznajem čitav život. Upravo u tome je njena prava veličina. Osvojila me je svojom neposrednošću i normalnošću, uprkos velikoj popularnosti koju je već tad uživala. Mogla je da se ponaša kako hoće i niko joj ne bi zamjerio, jer je već tada bila jedna od naših najvećih zvijezda. To je nešto čime ona plijeni i osvaja".

Milena je nedugo nakon Draganove smrti njegov brod poklonila Radetu Šerbedžiji, jednom od njihovih najbližih prijatelja. Hrvatski glumac je nakon odlaska poznatog para često govorio o tome koliko su mu značili, zbog čega podsjećamo na govor koji je održao o Mileni nakon njene smrti:

"Šta je u njoj tako posebno čarobno? Nije to vještina samo, nije to ni ljepota sama, ni njena čedna priroda, blagi osmijeh, ni pogled prepun dječijeg sna. To je sve to i opet nešto drugo. Nešto što samo ona jeste i niko drugi. Ona je na strani slabih, ona je protiv nepravde i gluposti, protiv vlasti kao takve. Kao prava heroina znala je uvijek stati na stranu svog naroda i svoje publike. A njen narod je sav narod ove planete. Jer, Milena je nadrealna. Ona je fikcija, simbol i dobrota sama", rekao je Šerbedžija, koji Milenin poklon danas koristi kako bi prevozio glumce na probe i predstave.

Milena i Gaga
Milena i Gaga

Podsjetimo i da je Milena ušla u Svjetsku filmsku enciklopediju 20. vijeka, kao i da je glumila u više od stotinu filmskih ostvarenja. Dobitnica je Nagrade za najbolju sporednu glumicu na filmskom festivalu u Cannesu, Zlatne ruže u Veneciji, priznanja "Joakim Vujić" i "Pavle Vuisić", Dobričinog prstena...

Na dan kada se prisjećamo života i karijere fenomenalne Milene, ali i njenog Gage, podsjećamo da ne zaboravite obići novootvoreni beogradski trg. Na uglu ulica Mileševske i Cara Nikolaja čekaju vas kultura, umjetnost i one posebne životne vrijednosti koje često zaboravimo u gužvi svakodnevnice. Drugim riječima - sve ono što je Gagu i Milenu činilo izuzetnima.