Unikatan ukras
91

Travnička sahat-kula prkosi vremenu: Kao Feniks se izdigla iz pepela da bi bila ukras Gornje čaršije

Piše: E. M.
Sahat-kula u Travniku (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
Travničku sahat-kulu u Gornjoj čaršiji u 18. stoljeću izgradio je Mehmed-paša Kukavica, a ona i danas pokazuje tačno vrijeme i unikatan je ukras travničkog korza.

Sahat-kula je podignuta uz Hadži Ali-begovu džamiju u Travniku i uz sahat-kulu na Musali čini ovaj grad u Srednjobosanskom kantonu jedinim u BiH koji ima dvije sahat-kule.

Njena historija nije toliko mirna, a obnavljana je nekoliko puta od 1757. godine kada je napravljena. Prva obnova je bila 1817. godine kada je Sulejman-paša Skopljak nadogradio četverovodni drveni krov na stubiće ispod kojeg se nalazi prostor za smještaj zvona. Posredstvom austrijskog konzula Von Simschena tada je naručen i sat sa četiri mine sa zvonom, koji otkucava pune sate i četvrtine.

Direktorica Zavičajnog muzeja u Travniku Fatima Maslić u izjavi za Klix.ba je kazala kako je sahat-kulu nakon požara 1856. godine obnovio Hadži Ali-beg Hasanpašić. Srušena je 1973. godine, a u potpunosti rekonstruisana 1977. godine.

"Muzej se brine o svim spomenicima kulture na području Travnika pa tako i o ovoj sahat-kuli. Potičemo razne inicijative za restauracije objekata koji su od značaja za kulturno naslijeđe. Sahat-kula u Gornjoj čaršiji je izgrađena od armiranog betona s oblogama od sedre, a visoka je 18,5 metara", izjavila je Maslić te dodala:

"S obzirom na to da su sat na kuli mehanički navijali radnici svakih 48 sati, a to je ličnim sredstvima tada plaćao današnji načelnik Travnika Admir Hadžiemrić, prije šest godina postavljeni su elektronski mehanizmi i u ovoj i u sahat-kuli na Musali te obje pokazuju tačno vrijeme", izjavila je Maslić.

Sahat-kula u Gornjoj čaršiji koja svojim izgledom plijeni pažnju prolaznika, ali i turista u Travniku, 2005. godine je uvrštena na listu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.