Bijenale u maju
0

Svjetski umjetnici u Titovom atomskom skloništu kod Konjica

Sarajevo-x.com
U Titovom atomskom skloništu u blizini Konjica 27. maja će biti održano Bijenale savremene umjetnosti nazvano D-O Ark Underground-Time Machine – "No Network!" koje će pratiiti brojne aktivnosti.

Uz podršku Ambasade Republike Turske već se priprema otvaranje prodavnice suvenira, kao i uređenje pristupa bunkeru.

U okviru priprema za Bijenale, profesor skulpture sa Akademije umjetnosti Estonije Villu Jaanisoo je danas na sarajevskoj Likovnoj akademiji održao predavanje i skulptorsku radionicu za studente iz klase profesora Mustafe Skopljaka. Nekoliko najtalentovanijih studenata će biti njegovi asistenti pri postavljanju instalacije za Bijenale.

Pored ovog događaja, organizatori su planirali da u petak, 28. januara, Titovo atomsko sklonište u Konjicu posjeti peta grupa umjetnika u kojoj će biti Allard van der Hoek (Holandija), Caner Aslan (Turska), Villu Jaanisoo (Finska), asistentica bh. umjetnice Šejle Kamerić i članovi grupe Spomenik iz Ljubljane, Tuzle, Beograda i Mastrihta, Milica Tomić, Jelena Petrović, Branimir Stojanović, Jasmina Husanović, Damir Arsenijević, Elvis Kušljugić i Dubravka Sekulić.

Pored ove grupe umjetnika u Konjicu će boraviti selektor Bijenala Branislav Dimitrijević i poznati historičar umjetnosti iz Beograda Ješa Denegri.

Nakon posjete planiranih izložbenih prostora, u jednoj od konferencijskih sala u Titovom atomskom skloništu član grupe Spomenik, filozof Branimir Stojanović, će održati predavanje na temu "Šta nazivamo ratom" (Qu’appelle t-on une querre) iz doktorata Catherine Hass.

Ovim predavanjem otvara se process produkcije umjetničkih radova koji će biti prezentirani na Bijenalu.

U dosadšnjem pripremnom periodu Atomsko sklonište u Konjicu su posjetili umjetnici iz Engleske, Rusije, Bugarske, Rumunije, Slovenije, Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Austrije, Albanije, Švedske i Bosne i Hercegovine. Ukupno će na Bijenalu učestvovati 42 umjetnika iz cijelog svijeta, od kojih šest iz Bosne i Hercegovine.