24. izdanje
7

SVEM i DoReMi&Vi: Kamerna muzika za neobični sastav – usna harmonika i klavir

Klix.ba
U okviru koncertnog ciklusa DoReMi&Vi koji je ove godine inkorporiran u program 24. SVEM-a, Fondacija za muzičke umjetnosti predstavit će zanimljiv koncert kamerne muzike

U petak, 11. maja, u 20 sati u Bošnjačkom institutu publiku očekuje večer muzike španskih i argentinskih kompozitora Antonia Serrana na usnoj harmonici i Constanze Lechner na klaviru.

Serrano je svestrani muzičar koji svoj muzički stil opisuje kao sintezu različitih žanrova u kojima se podjednako dobro snalazi. Ovaj umjetnik, koji je tokom svoje bogate karijere sarađivao s Larryjem Adlerom i Pacom de Luciom, nastupit će u pratnji pijanistice Constanze Lechner, a na programu će se naći djela Tarrege, De Fallea, Granadosa, Sarasatea, Gustavina i Piazzolle.

Dan poslije, kao nastavak vokalne tradicije u okviru SVEM-a, 24. festivalsko izdanje donosi posebnu poslasticu za ljubitelje horske muzike. U subotu, 12. maja, u 20 sati prostor Crkve sv. Josipa na Marijin Dvoru bit će rezervisan za koncert Beogradskog kamernog hora pod dirigentskom palicom maestra Vladimira Markovića. Hor koji je ostvario impresivne uspjehe kako u Srbiji tako i van njenih granica, poznat je po izuzetnoj izražajnosti i besprijekornom zajedničkom muziciranju posebno u izvedbama pravoslavne duhovne muzike.

Izvanredna saradnja s dirigentom Markovićem koja traje više od 20 godina, od samog osnivanja hora, u njihovim izvedbama kreira jedinstvenu atmosferu. Na koncertu u Sarajevu predstavit će neka od fundamentalnih djela njihovog repertoara koja su trajno ostala obilježena njihovim izvedbama.