Kultura
0

Sve spremno za početak Međunarodnog dječijeg sajma

FENA
Menadžment Centra Skenderija saopćio je na pres-konferenciji da je sve spremno za početak prvog međunarodnog dječijeg sajma čije je otvaranje sutra u sajamskoj dvorani Centra Skenderija.

To je prva sajamska manifestacija ovog tipa u BiH pa sarajevski sajam priprema i mnoge popratne sadržaje i očekuje da će poprimiti tradicionalni karakter i postati nezaobilazno mjesto okupljanja djece, roditelja, proizvođača, trgovaca i pedagoga.

Predstojećih sedam dana u Skenderiji, istakli su organizatori, učesnici i sponzori bit će posvećeni djeci, s obzirom na to da se paralelno održava i Kid's Festival.

Djeca će se moći zabaviti u velikoj igraonici, gledati kratkometražne, animirane filmove u kinosali i družiti se s maskotama popularnih likova. U sajamskoj dvorani bit će postavljen i stage na kojem će djeca moći uživati u modnim revijama, učiti plesati i drugo.

U okviru sajma predviđena je i realizacija projekta Udruženja ''Rin Family'' koji je napravilo Internet igricu ''Kultura življenja'' na teme bonton, ekologija, prva pomoć i korisni savjeti čiji je cilj borba protiv nasilnih videoigrica kako bi djeca kroz igru, zabavu i takmičenje usvojila znanja koja će im koristiti u životu. Uz edukativne igre bit će organizirana i sportska takmičenja, a u okviru sajma bit će dodijeljene i nagrade pobjednicima međunarodnog festivala ''Iskra znanja''.

Ulaz na sajam je simboličan jednu KM, a kolektivne posjete su besplatne.