Naučni skup
0

"Stoljeća Kraljeve Sutjeske"

FENA
Franjevački samostan Kraljeva Sutjeska i Kulturno-povijesni institut Bosne Srebrene Sarajevo priređuju dvodnevni naučni skup „Stoljeća Kraljeve Sutjeske“.

Skup će se održati 17. i 18. oktobra u dvorani Franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci i na njemu će nastupiti tridesetak izlagača.

"Ove godine slavimo 100 godina od podizanja naše samostanske crkve koja je dovršena 1908. godine. To je bio povod za organizovanje jednog simpozija. Odlučili smo se da promatranje Kraljeve Sutjeske proširimo od srednjovjekovlja pa do danas, tako da će Kraljeva Sutjeska kao značajan lokalitet, Franjevački samostan kao institucija koja čuva važno povijesno kulturno blago biti opisani s više aspekata. U radu simpozija učestvovat će predavači iz raznih struka: povjesničari, lingvisti, povjesničari umjetnosti...", rekao je za FENU, član Organizacionog odbora fra Stjepan Duvnjak.

U radu simpozija će između ostalih učestvovati: Lidija Fekeža, Dubravko Lovrenović, Milko Brković (Zadar), Darko Karačić (Sarajevo/Budimpešta), Esad Kurtović, Emir O. Filipović, Dejan Zadro (Zagreb), Željko Ivanković, Miro Vrgoč (Gorica/Livno), Stjepan Duvnjak (Kraljeva Sutjeska), Mario Strecha (Zagreb), Petar Jeleč, Alen Kristić, Srećko M. Džaja (München), Amira Turbić-Hadžagić (Tuzla), Marko Rimac (Zagreb), Ivo Pranjković (Zagreb), Ivan Lovrenović, Andrea Baotić, Marko Karamatić...