Krivotvorena biografija?
0

Starica tvrdi da joj je Ivo Andrić rođak i da je sin fratra

Sarajevo-x.com
Ivo Andrić
Ivo Andrić
Borba oko toga čiji je pisac Ivo Andrić - bosanskohercegovački, srpski ili hrvatski traje decenijama, no ovoga puta je rasprava o tome čiji je nobelovac isprovocirala i iznošenje, navodno, dugo godina skrivane porodične tajne. Marija Mikac iz Poreča, rođena Andrić i rodom iz Grabovice kod Tuzle, tvrdi da joj je Ivo Andrić rođak s očeve strane.

Sedamdesetšestogodišnja Marija Mikac tvrdi da je biografija pisca krivotvorena, jer je u pozadini velika sramota o kojoj se u porodici nikada nije pričalo, objavio je Večernji list.

Naime, Mikac tvrdi da je Ivo Andrić nezakoniti sin jednog od pripadnika travničkog klera. Andrićeva majka Katarina bila je, kaže Marija Mikac, sestra njenog djeda Bernarda.

Na izmaku života "otkiva istinu"

Prema njenim riječima, Katarina je kao djevojka otišla u službu u franjevačku župu u Docu kod Travnika. Ljepotica koja se sama, bez ikoga svoga ko bi je zaštitio, otisnula u službu zapela je za oko jednom svećeniku. On je nije puštao sve dok njegova požuda nije rezultirala rođenjem djeteta – slavnog nobelovca oko kojega se danas u književnim, pravosudnim i uopće intelektualnim krugovima, ali i među "običnim" ljudima, lome koplja čiji je on - srpski, bosanskohercegovački ili hrvatski pisac.

Mikac je nakon konsultacija s jednim sarajevskim piscem i svećenikom iz Poreča odlučila dugo čuvanu porodičnu tajnu podijeliti s javnošću.

Kaže da je priču o Katarini, majci nobelovca, prvi put čula 1947. godine.

"I tada se nešto pisalo o Andriću te se govorilo je li Hrvat ili Srbin, a više je nekako smatran Srbinom. Budući da smo i mi bili Andrići, u kući smo mi djeca govorili da je dobro što nam nije nikakav rod", priča Marija, koja je prohrvatski i katolički odgajana, te napominje da ih je onda otac jednog dana posjeo i sve im ispričao:

Sjeća se da im je otac ispričao o tome kako je nakon godinu ili dvije službovanja u župi u Travniku Katarina došla natrag u Grabovicu kod Tuzle i to trudna.

"Otac nam je pričao da nije smjela roditi u Travniku, pa se zato vratila kući i rodila malog Ivu. Kako nije imao oca, ona ga je upisala na svoje djevojačko prezime Andrić. Nakon dvije godine opet je zajedno s djetetom otišla u Travnik."

Prikrivanje skandala?

Prema toj priči franjevci iz Travnika s u našli podvornika koji se oženio Katarinom i krstili dijete kako bi se sanirala šteta i prikrio skandal.

No, u Andrićevoj biografiji navodi se da se njegova majka Katarina djevojački prezivala Pejić, a da je prezime Andrić uzela po suprugu, piščevu ocu koji je umro kada je Ivo imao samo dvije godine.

"Ma smuljali su nešto kada su upisivali Katarinu i tog podvornika muža u knjige. To su svećenici kemijali samo da se ne bi saznalo kako je jedan od njih ćaća", tvrdi Marija.

Marija Mikac sestra je Ambroza i Adolfa Andrića, dvojice članova i vođa takozvane Bugojanske grupe, odnosno pripadnika devetnaesteročlane oružane grupe formirane u Australiji pod okriljem Hrvatskog revolucionarnog bratstva.

Hapšena zbog nacionalizma

Marija je sa samo 15 godina hapšena zbog "kontrarevolucionarne djelatnosti, šovinizma i nacionalizma", te je osam mjeseci provela u zatvoru.

Marija je nakon istražnog zatvora bila oslobođena, ali je zato njihov brat Petar Andrić bio uhapšen u Zagrebu i na Vojnom sudu osuđen na šest godina zatvora zbog povezanosti s neprijateljskim djelovanjem sestara u Tuzli.

Njihov je otac nakon toga rasprodao svu imovinu koju su imali u Tuzli i kupio kućicu u zagrebačkom Trnju, te porodicu preselio u Zagreb, piše Večernji.hr.