Kultura
0

Srebrenica na platnu i našim životima

FENA
Francuski kulturni centar Andre Malraux ove sedmice organizovao je projekcije filmova o Srebrenici.

Nakon igranog filma "Rezolucija 819", prvog igranog filma posvećenog genocidu u Srebrenici u četvrtak je prikazan dokumentarni film o istrazi Jean-Rene Rueza pod nazivom "Nikada više Srebrenica. Film je režirao Morad Ait-Habbouche.

Direktor Francuskog kulturnog centra Fransis Bueb rekao je da smatra da se Evropa ovdje u BiH raspala i da se ovdje treba ponovo sastaviti.

"Ne mislim da je odgovornosr Evrope ista kao Mladića i Karadžića,ali smatram da je BiH sramotna stranica Evrope", rekao je Bueb.

Film "Nikad više Srebrenica" posvećen je francuskom istražitelju koji je posvetio godine svog života da sazna istinu o genocidu u Srebrenici.

Bueb je rekao da je ponosan što je ovaj čovjek Francuz.

Bivša glasnogovornica Haškog tribunala Florence Hartmann rekla je da se nada da će uskoro oni koji su odgovorni za zločin Radovan Karadžić i Ratko Mladić odgovarati za počinjeno.

Nakon Florence Hartmann prisutnima se obratio i profesor Zdravko Grebo. Grebo je istako da ovo nije gala projekcija nakon koje slijedi koktel-eventualno samo mučnina.

Kako je Grebo istakao film je forenzička analiza zločina. To je film koji svjedoči o neobjašnjivoj tehnologiji pripreme zločina.

Sam naslov filma profesora Grebu asocirao je na već poznato "Nikad više holokaust, nikad više Aušvic", pa je rekao da je skeptičan prema tome nikad više i da bi on film nazvao "Srebrenica nikad više".

Srebrenica je kako je rekao Grebo mrtav grad. A o tome da je to nekad i bio grad svjedoče tek izvori na banji Guber.

Nakon filma u kojem je publika mogla vidjeti svjedočenje Hakije Haskovića, koji je čudom preživio pokolj u hangaru u Kravicama, koji sad živi u Srebrenici, kao i brojna druga svedočenja. žrtava, ali i zločinaca, najbližih rođaka stradalnika,ali i najjačih svjedoka -kostiju., krvi nastradalih razgovarano je o Srebrenici danas.

Na pitanje o mogućoj nadi za Srebrenci Grebo je rekao da nade ima, ali da bi ona bila jača kada bi bošnjački lideri kojih se tiče Srebrenica i čija je to dužnost živjeli u tom gradu.

Ovom prilikom postavljeno je i pitanje Florence Hartmann o njenom slučaju u vezi "odavanja tajne" Haškog tribunala. Hatmann je odgovorila da je njen slučaj u odnosu na ono viđeno u filmu nebitan. Ona je istaknula da je bitno da se sazna istina, da je bitno da postoje ljudi koji rade na tome. A za istinu, kako reče Hartmann, treba se potruditi.

Hasan Nuhanović, jedan od preživjelih Srebreničana, je tokom rasprave o Srebrenici, Srebreničanima danas i odnosu države prema njima, između ostalog, rekao da su majke koje su izgubile djecu od pet godina morale da ih prijave kao vojnike da bi dobile šehidske penzije.