Komentari (26)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Logicar, Iskreno rečeno, nekako su mi simpatičnije hrvatskih 500 godina pod austrougarskom hegemonijom, nego vaših 500 godina pod turskom. O \"jus primae noctis\" da i ne govorimo. Ponavljam, Kraljevina Hrvatska nikada nije prestajala postojati!
Logicar, ja ti zborim o današnjemu vremenu. Danas, 18. veljače 2009. godine, pa nadalje, Republika Bosna i Hercegovina je država Bošnjaka, Hrvata i Srba. Hrvati nisu u Bosnu pali s Marsa, već su tu od stoljeća sedmog... Ivo Andrić je ponavljam, rođeni Hrvat iz Bosne. Zar je to stvarno tako teško shvatiti?
Koga smatras srbima? Ljude rodjene samo u Srbiji ili poneke rodjene u Hrvatskoj,koji su je napustili pod \"olujom\"? Cini mi se da spadas u demagoge koji selektivno po \"zelji\" pripajaju neke osobe svojoj \"matici\" a neke ne! Isto tako odredjeni Bosnjaci ne prihvataju Mehmeda Meshu Selimovica zbog odredjenih stavova......... A sto se tice tvog stava oko bosanske nacije zaista zvucis kao Vojislav Seselj. Samo umesto sto on kaze da su svi Bosanci ex Srbi ti tvrdis da su Ex Hrvati. Citajuci dosta knjiga o istoriji \"Slovena\" Cini mi se da se kaze tisuc ljetni san upravo iz razloga sto je Croatia postojala svega tridesetak godina 1000 ranije! Kako je onda Bosna bila Hrvatska?
2.) \"BOSANAC\" kao nacionalnost jednostavno ne postoji. To je regionalna pripadnost, kao npr. Slavonac, Šumadinac ili Vojvođanin... Ako postoji, što je onda sa Hercegovcima? Ili, kakva bi to nacionalnost bila \"Bosanac i Hercegovac\" ako bismo politički korektno formulirali? Hrvati nemaju ni Garašananina ni Vuka Karadžića, i nemaju pretenzija na tuđe. Nama je previše oteto (Srijem, Boka Kotorska...) ali ne vidim baš neke jake političke snage koje bi to vehementno tražile natrag. Kod Srba je situacija stubokom drugačija, što su svi vaši susjedi tek nedavno platili potocima krvi. I pored svega, mnogi kod vas još uvijek ne shvaćaju koliko zlo vam donose ta velikosrpska \"magnovenja\".
Logichar, 1.) nemoj miješati žabe i babe. Vjerojatno i sam poznaješ mnogo osoba koje nikada u životu nisu imale ničiju putovnicu, ili kako se to kod vas veleumno kaže \"pasoš\", zato jer nisu nikamo putovale. Sama putovnica ne prejudicira ničiju nacionalnost u etničkom značenju. Ivo Andrić je Hrvat jer je rođen od oca Hrvata i majke Hrvatice u Bosni, koja je i hrvatska. I pučkoškolci znaju da je Republika Bosna i Hercegovina država sa tri (3) konstitutivna naroda (Bošnjaci, Hrvati i Srbi - abecednim redoslijedom). Porodica Tesla se de iure izjašnjavala Hrvatima, što se vidi iz brojnih dokumenata s početka 20. stoljeća. Pravoslavni Hrvati u 19. stoljeću su bili sasvim lojalni građani svoje Domovine Hrvatske, kao npr. Josif Runjanin (skladatelj hrvatske himne \"Lijepa naša\"), ili Petar Preradović, poznati hrvatski pjesnik. Srpska pravoslavna crkva je od ovih pravoslavaca sukcesivno stvarala \"Srbe\", kojima su to s vremenom i postali. (Uglavnom su oni potomci Vlaha).
Svaka cast za spomenik pravom coveku! Velikom Jugoslovenu u dusi i zasluznom clanu SANU-a Srpske akademije nauka! Od davne 1926 god pa do same smrti 1975 gde je na sahrani prisustvovalo 10 tisuca ljudi!
Nikola Tesla was born on July 10, 1856 in Smiljan, Lika, which was then part of the Austo-Hungarian Empire, region of Croatia. His father, Milutin Tesla was a Serbian Orthodox Priest and his mother Djuka Mandic was an inventor in her own right of household appliances. Tesla studied at the Realschule, Karlstadt in 1873, the Polytechnic Institute in Graz, Austria and the University of Prague. At first, he intended to specialize in physics and mathematics, but soon he became fascinated with electricity. He began his career as an electrical engineer with a telephone company in Budapest in 1881. It was there, as Tesla was walking with a friend through the city park that the elusive solution to the rotating magnetic field flashed through his mind. With a stick, he drew a diagram in the sand explaining to his friend the principle of the induction motor. Before going to America, Tesla joined Continental Edison Company in Paris where he designed dynamos.
@Frederih? Da li je i tu Hrvatsku putovnicu imao i Ivo Andrich? Cini mi se da idete logikom Seselja, ono sto zelim da je hrvatsko to je tako i amin! Jasno i glasno pitanje, da li je Ivo Andric imao ikada pasos \"putovnicu\" hrvatsku? Cak i za vreme postojanja NDH, Ivo Andric nije imao putovnicu hrvatsku! Obzirom da se pozivate na jednu \"logiku\", da je porodica Tesla imala hrvatske putovnice i ne ovisno da su roditelji Ortodox hriscani on je Hrvat. A Ivo Andric rodjen u Dolcu BiH je opet Hrvat! Ova logika je ravna Seseljovoj svi Hrvati u jednoj zemlji! Ili ne priznajete da je Andric bio BOSANAC?
Logichar, vi bi u Srbiji uzeli i Teslu i Andrica? Morat cete se malo sabrati, posloziti kockice i uvidjeti nelogicnost takvih obicaja. Porodica Tesla, njih 40-ak, se iselilo u USA pocetkom 20. stoljeca, a ogromna vecina njih, kao \"nationality\" su naveli \"croatian\". Uz to je naravno stajalo i da su drzavljani Austrougarske. Isto tako sam i ja bio drzavljanin Jugoslavije, ali po nacionalnosti Hrvat. Dokaze o tome imas na internetu, ali ne znam kakvog si zdravlja...bolje ne gledaj :-) Dokaz o hrvatskoj drzavnosti u austrougarskoj monarhiji (nacelo subsidijarnosti) mozes naci i u Beogradu, i pazi sad gdje; u Muzeju Nikole Tesle! Pogledaj tamo originalnu putovnicu (passport) koju mu je 1907. (nisam bas siguran u godinu, ali tu je negdje) izdala Hrvatska Zemaljska Vlada u Zagrebu... Zelim ugodan dan, i svako Dobro!
Tacno Sarajlija,takodje u enciklopediji britanika izdanje 86 god pise za Nikolu Teslu rodjen u austro ugarskoj,present Yugoslavia Croatia \"izdanje 86 god\" etnic Serb! Dobio americko drzavljanstvo u poslednjoj deceniji 19 veka!
Ivo Andric je bosanski Hrvat bez daljnjeg , pro jugoslovenske politike (al one ravnopravne ) sto mi se izuzetno svidja
Na sajtu Nobelprize.org imate sve o Ivo Andricu! Svoje podatke je licno dao ja Ivo Andric rodjen 1892 god u selu Dolac u Bosni i Hercegovini pod Austro-Hungarskom imperijom.
Ivo Andric i Nikola Tesla su hrvati?! Majko mila, kakve gluposti mozes ovde procitati!
Slazem se delimicno!A za pasosh sam se uverio,tu je prisutna \"selektivna procedura\" naime ako si vrhunski sportista ili naucnik je jedna prica u suprotnom obicnog gradjanina niko ne trazi! Ivo Andrich je unikatan za Hrvatsku kao sto je mozda i Nikola Tesla za Srbiju!? Meni licno nije potreban ni jedan ni drugi pasosh jer na teritoriji bivse Juge je dosla nova era kako je I sam Ivo Andrich rekao \"i tako naidje vreme kada pamet zacuti,budala progovori a fukara se obogati\".... Imaj ugodnu vecer!
Logichar Ako je istina sto pises, onda si etnicki mozda Hrvat, a politicki Srbijanac. Medjutim, kao katolik mozes u Srbiji biti i Madjar, Slovak, Albanac itd. Nikola Tesla je rodjen u Hrvatskoj, to je cak sam rekao (ponosan je na to!) s tim sto je Kraljevina Hrvatska tada bila u sastavu multinacionalne monarhije Austrougarske. Hrvatska je u sklopu monarhije itekako imala svoju drzavnost, jer da je nije imala, ne bi se mogla niti otcijepiti od iste. Imala je dakle Drzavni sabor, autonomno skolstvo, vojsku (Ban Jelacic!) itd. Tako sam i ja rodjen u multinacionalnoj drzavi Jugoslaviji, ali ipak sam i onda vec bio - Hrvat. Nemoj mijesati vjeru i nacionalnost. Ja osobno poznajem Hrvate islamske, katolicke ili evangelisticke vjere... ali, svi su nacionalno - Hrvati. Elem, glede hrvatske putovnice, koliko mi je poznato trebas imati neke dokaze da si podrijetlom Hrvat, i dokumente mozes zatraziti u Hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu. A valjda i u Pristini :-) Srdacan pozdrav!