Na Institutu za umjetnost
5

Slika Van Gogha izložena u Detroitu je ukradena, vlasnik tvrdi da je nije vidio od 2017. godine

L. R.
Umjetničko djelo  "Une Liseuse De Romans" (Foto: Facebook)
Umjetničko djelo "Une Liseuse De Romans" (Foto: Facebook)
Izložena slika umjetnika Van Gogha, koja se trenutno nalazi na Institutu za umjetnost u Detroitu smatra se ukradenom još prije nekoliko godina.
Brazilski kolekcionar umjetnina kaže da je platio 3,7 miliona dolara (6,6 miliona konvertibilnih maraka) za umjetničko djelo iz 1888. godine pod nazivom "The Novel Reader", kada ga je treća strana preuzela.

Tužbu su u utorak podnijeli Brokerarte Capital Partners i njegov jedini vlasnik, a to je brazilski kolekcionar umjetnina Gustavo Soter. Tvrde da je Institut posudio sliku od neimenovane strane koja nije njezin zakonski vlasnik.

Riječ je o umjetničkom djelu iz 1888. godine pod nazivom "Une Liseuse De Romans", što bi u prevodu značilo "Čitač romana". Slika prikazuje mladu, tamnokosu ženu kako čita žutu knjigu. Bila je izložena je u sklopu izložbe "Van Gogh u Americi", koja prikazuje 74 djela nizozemskog postimpresionista.

Prema tužbi, Soter je kupio sliku 2017. godine za 3,7 miliona dolara, nakon čega su posrednici preuzeli sliku. U tužbi se navodi da Soter nikada nije prenio vlasništvo ili bilo kakav udio za sliku na te posrednike i da od maja 2017.godine nije poznata lokacija slike.

Soter je nedavno saznao da je slika dio izložbe u Detroitu koja završava 22. januara pa je njegov odvjetnik tražio da se djelo vrati prije završetka izložbe. Savezni sudac naredio je Institutu da ne premješta sliku do sudskog ročišta zakazanog za 19. januar. Iz ovog Instituta naveli su da će nastaviti djelovati u skladu sa svim primjenjivim zakonima i najboljom muzejskom praksom.