Kultura
95

Sjajni momci dolaze u Zenicu: Veliko interesovanje za komediju poznatog glumačkog trija

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Detalj sa konferencije za novinare (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Poznati bh. glumački trojac Mustafa Nadarević, Senad Bašić i Moamer Kasumović nakon sjajnih nastupa u Mostaru i Sarajevu dolaze i u Zenicu gdje će 1. i 2. septembra u Bosanskom narodnom pozorištu odigrati komediju "Sjajni momci" za koju vlada veliko interesovanje.

U uvodu konferencije za novinare koja je danas održana u Bosanskom narodnom pozorištu (BNP) u Zenici, direktor BNP-a Hazim Begagić je izjavio kako bi zbog interesovanja komedija "Sjajni momci" mogla biti održana i 3. septembra. Begagić je još istakao kako ovo nije gostovanje već razvijanje umjetničko-poslovne saradnje.

"Ove godine zahvaljujući saradnju sa 'Baš' produkcijom iz Sarajeva ulazimo u našu novu umjetničku sezonu. Ovo nije gostovanje već razvijanje umjetničko-poslovna saradnja sa nezavisnom produkcijom. Obaveza nam je da budemo platforma nezavisnim produkcijskim kućama i da ovdje plasiramo njihove projekte", istakao je Begagić.

Nadarević je kazao da mu je drago što je nakon 35 godina ponovo u Zenici gdje će se zajedno sa publikom veseliti.

"Ovo je predstava koju je Senad odlučio da radimo i mislim da smo to napravili tako da smo iz Manhattna i New Jerseya napravili Sarajevo i Ilidžu. To su naši ljudi, dešava se glumačka muka i javljaju se glumačka ega. To je izvanredna kazališna predstava u kojoj mi uživamo na sceni. U BKC-u sam čuo toliko aplauza i smijeha da počesto nismo mogli igrati što je nama velika sreća", kazao je Nadarević te dodao da se dugo čekalo na ovaj projekat koji nije ranije stigao se realizirati zbog brojnih drugih obaveza.

Senad Bašić je kazao kako mu je velika čast što je došlo do saradnje BNP-a i projekta "Sjajni momci" te da mu je drago što su nakon velikog izleta na televiziju ponovo na pozorišnim daskama.

"Odlučili smo se za komediju jer nas trojica imamo smisla za to. Mustafa je igrao dosta toga kao i Moamer. U ovom tumornom vremenu punog zastrašivanja i teroriziranja naroda od interneta, medija, televizije, prosto igrati komediju i čuti smijeh ljudi dođe kao lijek. Drago nam je da smo poslije Sarajeva i Mostara odmah u Zenici, a nakon toga ćemo sigurno raditi još Tuzlu, Banja Luku i druge gradove po BiH", izjavio je Bašić te dodao da se nada da će pozorišta prokomunicirati i da će se stvoriti saradnja:

"Ja nekad ne razumijem ove naše avlijanerske mentalitete. Ne razumijem zašto predstave iz Zenice mogu vidjeti u Sarajevu ili Zenica sve sarajevske predstave. Svako je u svojoj čaršiji i ne dozvoljava to. Suludo je da na potezu od stotinu kilometara imamo centre gdje bi non-stop trebala cirkulisati saradnja i predstave, tako da mi je drago da se realizirala ova saradnja."

Najmlađi glumac u predstavi "Sjajni momci" je Moamer Kasumović koji nakon govora Begagića, Nadarevića i Bašića nije imao mnogo što dodati osim što mu je velika čast da će igrati pred odgojenom pozorišnom publikom u Zenici.

"Drago mi je što smo u Zenici koja ima odgojenu pozorišnu publiku. Imate ogromnu scenu i mislimo da je ovo pravi put nakon Mostara i Sarajeva. Drago mi je što ćemo biti ovdje na repertoaru i nadam se da će svi uživati u onome što smo uradili", poručio je Kasumović.

Projekat "Sjajni momci" okupio je trojicu poznatih regionalnih glumaca, a do kraja godine imat će još najmanje sedam repriznih izvedbi na daskama Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, a saradnja bi se trebala nastaviti i početkom naredne godine.