Kultura
0

Sinoć otvorena izložba "Carta canta" Jagode Buić

FENA
Prigodnim govorima akademika Predraga Matvejevića i Tonke Maroevića sinoć je u galeriji "Collegium artisticum" otvorena izložba "Carta Canta" (Papir pjeva) hrvatske umjetnice Jagode Buić.

Izložbu čini 118 kolaža sačinjenih od papira koji su nastali u posljednje tri godine. Buić je u svijetu umjetnosti prepoznatljiva po izradama umjetničkih tapiserija te je ova izložba, kako je sama rekla, za nju bio svojevrsni izazov.

"Papir, tkanina, teatar ili kamen, u svemu uvijek nađem izazov. To su materije s kojima uspostavljam dijalog, koje me provociraju da nastojim ući u podsvijest i stvaram", kazala je Buić.

Izložbu "Carta Canta" Buić naziva estetskom igrom protiv depresije i posvetila ju je svim žrtvama rata.

"Čovjek je nekad sam, gubi prijatelje, ljude koje je volio i onda je umjetnost veliko utočište", objasnila je umjetnica.

Jagoda Buić izlagala je svoje radove i stvarala teatarske predstave na svim kontinentima. Sarajevu se, kako kaže, posebno radovala. Za sarajevsku izložbu je donijela kolaže koje nikada nigdje prije nije predstavila. Poznata je njena privrženost Sarajevu kao i pomoć koju je pružala istom tom gradu i ljudima koji su iz njega bježali potjerani, kako kaže Buić, bezumljem rata.

Rođena Splićanka, umjetnica bez granica, kako je često zovu, završila je Akademiju primjenjenih umjetnosti i dizajna te Povijest umjetnosti u Zagrebu. Studirala je i filmsku scenografiju u Rimu i povijest kostimografije u Veneciji.

Njezina djela su u mnogim javnim i privatnim umjetničkim zbirkama uključujući i Metropolitan Museum u New Yorku te Muzej moderne umjetnosti u Parizu.

Gostujući je profesor na Royal College of Art u Londonu, Academy of Art u Denveru i Atlantic Center for Arts na Floridi (SAD).

Dobitnica je Nagrade UNESCO-a za zasluge na području suvremenog stvaralaštva.

Izložba "Carta Canta" bit će otvorena za javnost do 30. septembra.