Komentari (48)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
"Sidran je kazao kako je Aleksa po svom književnom djelu i životu i bosanskohercegovački i srpski i bošnjački pisac". Bosanskohercegovacki i srpski da, a "bosnjacki" nije sigurno. Nije ni Sidran bio do 1992, pa sto onda trpa u tu vrecu jadnog Aleksu? Mogao bi jedan skup da se odrzi bez politiziranja i laganja. Mozda je bilo dovoljno da citaju poeziju i ne palamude vise o nacijama.
Što mi je više puna neka stvar ovih "Bosanaca i Hercegovaca" što trpaju Šantića u svoj tor. Evo jedne od njegovih manje-više poznatih pjesama: Što je nebu sunce sjajno, što krepošću višnjeg blista; Što je polju cv'jeće bajno, a cvijeću rosa čista; Što j' sokolu krš i st'jena gdje šstari, gdje se vije. Više koga razjarena čsto ljuta munja bije; Što je orlu smjelog leta ta visina neba sveta, S koje gordo, u prašini, on prezire crva kleta; Što je gori izvor-vrelo, lipe cvjetne, jele vite, I u travi mirisave ljubičice one skrite; Što j' lahoru miris ruža tihim letom što ga nosi, Pa ga milo svakom daje, njim se diči i ponosi; Što je pjesma slavlju milom, što je tici lako krilo, Što je oku vid i svjetlost: to je meni SRPSTVO milo! Kao oganj, vatra živa u mom srcu ono gori! S njime moja duša sniva, o novome danku, zori... Svi oblaci da s' razviju - srdžbe strašne ponajveće, Pa na njega da se sliju, ugasit' ga srcu neće! Da s' njega gorda sila digne, demon... onaj ljuti...
...Iskru svetu SRPSTVA mila ne može mi otrgnuti. Njemu služim, vjerno, pravo, svetinja mi mila to je! Zdravo da si, SRPSTVO slavno, ponajveće blago moje! Dakle, u konkluziji, Šantić je bio ni manje ni više nego - Vlah.
...tako su se i nacionalisti prepoznali 90-ih...pa nam jaranski složili rat...
Nek vam je fino jutro :)Vidim ljudi uvijek nabrijani za mržnju. Imali ista pozitivno u početku vašeg "bijednog" dana?
Aleksa Šantić je jedan obični plagijator, uzimao bošnjačke narodne pjesme sevdalinke i sebe ispod potpisivao. I budala zna da pravoslavci nikada nisu nazivali "Selam" niti se kleli "dinom i imanom"...
I ono sto je ljudsko, plemenito i cisto pokusavaju ubiti. Covek je imao ime i prezime i pesme koje su ga cinile neponovljivim i neprevazidjenim. Bio je Srbin i tako se osecao. Dao je puno za srpsku umetnost i u njoj se osecala plemenitost. Nazalost danas ga drugacije dozivljavaju i svojataju a to nece nikome napuniti stomak ali mnogima i dalje truje dusu.
Ivo Andric ili Krivo Handric je anti Bosnjacki knjizevnik pun mrznje prema Bosnjacima i muslimanima. Zato je i dobio Debilovu Nagradu za knjizevnost. Bojkotujte radove Krive Andrica. Djubre antibosnjacko.
Kolega, članak je o Aleksi Šantiću, a ne o Ivu Andriću. Malko si se zbunio... :)
Aleksa, Ivo... sve je to isto nekom ko je samo cuo negdje nekad da su isti postojali, a nikada ni jedne njihove knjige nije ni na polici vidio, kamoli citao....
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
"Bio je ogromna velicina" rece akademik i osta ziv. Doduse, kada pomislim kako je postao akademikom, ne cudi njegovo lupetanje. Mahalski pjesnik. Ni pedalj dalje.
jel koza dovoljno sirova?
A jel mu ono iz pozadine viri "cerkica" ambasadorica iz Holdandije.? NAsrecu bivsa.
...malo, malo, pa neki "ustanički" nick...niko se nije sjetio ante pavelića? ...ne mogu da vjerujem...bošnjak, katolik, hercegovac...
Nije mu to "cerkica" Miranda, nadam se da ces nocas uspjeti da zaspis i da ces sanjati Crnu Legiju.
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
Umro stari pjesnik umrla Emina...Na šta Mostar spade jadna majko
Umjetnost u Bosni kao Rus u Americi
Podivljala, hajd sad ponovi ako smiješ šta je Petar Luković napisao o vama?
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
kaže sinoć kad se vraćah...u hladu jasmina... Kako noću može biti hlad Šantiću?
...svježina...
Ma kakva svježina, Comi...Uvjeren sam nije ni prolazio pored bašte i da je cijela pjesma izmišljena kao dio neke zavjere protiv mostarskih Bošnja.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)