Kultura
0

SFF odlučio o članovima žirija Takmičarskog programa za dokumentarni film

FENA
Sarajevo film festival (SFF) imenovao je za ovogodišnje izdanje članove žirija Takmičarskog programa dokumentarnog filma, koji je postao sofisticirani način izražavanja identiteta nacije i stvaranja prepoznatljivog glasa sa odjekom i u inostranstvu.

Tročlani žiri će sačinjavati - direktor Guadalajara Film Festivala Jorge Sánchez, jedan od osnivača i direktor Internacionalnog filmskog festivala i foruma o ljudskim pravima u Ženevi Leo Kaneman te jedan od najuspješnijih bh. autora dokumentarnog filma mlađe generacije Džemal Šabić, saopćeno je iz Press službe SFF-a.

Od 2006. godine program SFF-a posvećen dokumentarcima postao je takmičarski, te se najboljim ostvarenjima dodjeljuje i nagrada Srce Sarajeva.

Filmovi iz ove sekcije također se takmiče i za Nagradu za ljudska prava, a dodjeljuje se u saradnji sa Saveznim ministarstvom vanjskih poslova Švicarske najboljem filmu koji obrađuje tematiku ljudskih prava.

Autori ostvarenja uvrštenih u Takmičarski program dokumentarnog filma natječu se i za EDN Talent Grant.

Jorge Sanchez je devedesetih godina prošlog vijeka producirao veliki broj filmova među kojima su i višestruko nagrađivana ostvarenja Artura Ripsteina, Divine i No One Writes to the Colonel, Juana Carlosa Tabia Lista de espera i Guillerma del Tora Cronos prikazana na najznačajnijim svjetskim filmskim festivalima uključujući i Cannes Film Festival.

Velike zasluge za razvoj meksičkog i latinoameričkog filma i filmske industrije pripisuju se upravo Sánchezu. Poseban doprinos dao je u promociji mlade generacije meksičkih reditelja koji su danas u vrhu svjetske kinematografijem među kojima su i Alfonso Cuarón i Alejandro González Iñárritu.

Leo Kaneman autor je nekoliko dokumentarnih filmova, među kojima su Portrait de Léa Pool i Portrait de Patricia Rozema, koji su prikazani na festivalu u Locarnu.

Film "Kutak za sporni trenutak" Džemala Šabića prikazan je na brojnim festivalima širom svijeta, a nakon njega slijedi "Za kim zvono zvoni", nagrađen Grand Prixom festivala Relligion today u Trentu 2006.

Režirao je i filmove "Pjesnici trče počasni krug", "Čekajući nevjestu", "Troja u Bosni", "Povratak u DNA". Od 2000. zaposlen je kao režiser i scenarista u Omladinskom i Dokumentarnom programu na Federalnoj televiziji.