Mlada glumačka ekipa
55

Savremeni "Romeo i Julija": Stara priča kroz virtuelno zaljubljivanje i društvene mreže

Piše: E. M.
Detalj s konferencije za novinare (Foto: E. M./Klix.ba)
Lidija Kordić (Foto: E. M./Klix.ba)
Predstaviti ljubav u 21. stoljeću kroz "Romea i Juliju" Williama Shakespearea glavni je cilj rediteljice Selme Spahić koja se s odličnom glumačkom ekipom upustila u projekt koji će zeničkoj publici premijerno biti predstavljen sutra na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta.

Nakon uspješne predstave "Moja fabrika", rediteljica Selma Spahić nastavila je s projektima koji predstavljaju osvježenja na umjetničkoj sceni, odnosno, na daskama koje život znače. Posljednja predstava u njenoj režiji "Romeo i Julija" zeničkoj publici će biti predstavljena u sklopu obilježavanja Svjetskog dana pozorišta. U razgovoru je Spahić istakla da je obrada Shakespearovog "Romea i Julije" bio veliki zadatak za nju kojeg je uspješno završila, a o čemu će najbolji sud donijeti publika.

"Htjela sam napraviti nešto živo i pulsirajuće. Obavila sam niz intervjua i razgovora s mladima kako bi dobila odgovore na pitanja kako se danas zaljubljuje, kako funkcionišu ljubavi i kako teče taj virtuelni proces zaljubljivanja, kako se koriste društvene mreže i koja je priroda ljubavi u svijetu u kojem je teško tolerisati nježnost. Posebno nas je interesovalo šta za mlade predstavlja društvo i konzervativnost i imaju li slobodu voljeti koga žele", govori Spahić.

Radnja predstave u potpunosti je prilagođena današnjem zaljubljivanju, ali narativ je ostao neizmjenjen. Nakon razgovora s mladima Spahić je s umjetničkom direktoricom Lajlom Kaikčijom odlučila mrtvo slovo s papira transformisati u avanturu koja je bila izuzetno teška za glumce.

"Glumci su se bacali u rizičan teren, oslonjeni samo na svoja tijela i radili su to veoma impresivno. U pozorište smo donijeli nešto što je budućnost teatra, Lidija Kordić koja će glumiti Juliju, je fascinantna osoba, autorica i glumica koja zaslužuje svu pažnju i uvjerena sam da će uskoro će zaharati našim scenama i drugim medijima", dodala je Spahić.

Kordić je rođena u Crnoj Gori, a studentica je treće godine sarajevske Akademije scenih umjetnosti. U razgovoru za Klix.ba je izjavila kako je nakon Selminog poziva ostala šokirana s obzirom da joj je ovo prvi profesionalni angažman.

"Na akademiji sam završila dio s tragedijama i komedijama i ova predstava i moj angažman je super priliku za nadogradnju svega toga. Selma je došla na naše časove, mi smo radili što smo radili što smo radili, nismo znali ni o kojoj se predstavi radi, a ona je gledala. Međutim, kada me nazvala, bila sam u šoku. Ovo je za mene velika stvar jer mi je čitav život u 'fazonu' ljubavi Romea i Julije, ako nisi zaljubljen kao oni, ništa to ne vrijedi", govori Kordić.

Još dok je bila na akademiji maštala je o velikoj sceni, a o glumcima glumačkog ansambla BNP-a čula je samo najbolje. Kao mlada umjetnica, koja se još uvijek gradi, ni sanjati nije mogla da će igrati ovako bitnu ulogu u jednoj od predstava koja je posvećena baš publici njenog uzrasta, ali i starijima.

"Znala sam za Bosansko narodno pozorište, Selmu i cijeli kolektiv koji je predivan oduvijek. Ovo je ogromna scena, sve je divno, ekipa je profesionalna i sve što sam ikada zamišljala o svemu ovome je opravdano. Ovo je velika odgovornost, kada stanete na ovu scenu osjećate strahopoštovanje. Velika mi je čast, a svi smo vrijedno radili kako bismo opravdali naše uloge. Međutim, najbolji sud će donijeti publika", zaključila je Kordić.

U ulozi prvog zeničkog Romea, publika će gledati višestruko nagrađivanog mladog glumca BNP-a Zenica Enesa Salkovića, koji je naglasio da ovaj projekat želi posvetiti mladim ljudima koji danas odrastaju, a koji su u društvu zaboravljeni i osuđeni na odrastanje u moru društvenih anomalija.

U predstavi igraju glumice i glumci iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, kao i gostujuće glumice i glumci: Lidija Kordić, Enes Salković, Muhamed Bahonjić, Uranela Agić-Burina, Saša Handžić, Benjamin Bajramović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Nusmir Muharemović, Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Siniša Vidović, Selma Mehanović i Alban Ukaj.

U predstavi "Romeo i Julija", pored  glumaca i glumica učestvuje i devetnaest mladih osoba iz Zenice koje su odabrane procesom audicije i koje donose sasvim novi pogled na teme ove drame. Scenografiju predstave potpisuje Mirna Ler, scenski pokret je povjeren Thomasu Steyaertu, a kostimografija Hatidži Nuhić. Kompozitor predstave je Draško Adžić, profesor na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu i član Beogradske filharmonije.

Predstava je već ušla u zvaničnu selekciju jednog od najvećih ljetnih teatarskih festivala u regionu, Grad teatra Budva.