Čuvena atrakcija
48

Balkon Romea i Julije vrijedi za spomenik ljubavi: Znate li pozadinu priče?

I. B.
Casa di Giulietta (Foto: Instagram)
Casa di Giulietta (Foto: Instagram)
Svima je poznata čuvena ljubavna priča o Romeu i Juliji, a kuća napravljena u njenu čast i dan danas vrijedi za jednu od najvećih atrakcija među turistima u Veroni. Ipak, mnogi ne znaju pozadinu iza dijela koji privlači najviše pažnje.

Casa di Giulietta magnet je za posjetitelje svijeta, a naročito one zaljubljene. Mnogi je odlaze vidjeti u nadi da će pronaći svoju istinsku ljubav, ali i kako bi odali počast jednoj od najpoznatijih ljubavnih priča svih vremena.

Jedna od glavnih atrakcija na kući svakako je balkon, sa kojeg su ljubavnici "šaputali" najljepše riječi o kojima su danas napisani brojni romani, no malo ko zna da se on tu nije nalazio oduvijek.

Sama kuća potiče još iz 13. stoljeća, a na njoj je još uvijek vidljiv grb porodice Capello koja je tu nekada živjela. Sve do početka 1900-tih, bila je napuštena i gotovo zaboravljena, no grad ju je zatim pretvorio u turističku atrakciju.

Legendarni balkon nije pripadao samoj građevini, već je neposredno dodan 1936. godine, no to ne spriječava mnoge da ih isti očara.

Iako ne postoje dokazi da je Shakespearova Julija stvarna osoba, ljudima se sviđa što postoji opipljivi dio cijele priče.

Pa tako, ispred same kuće nalazi se i čuveni Julijin kip, za kojeg ljudi vjeruju da donosi sreću. Stoga, neizbježan ritual postao je da posjetitelji dodirnu gole grudi, a mnogi se i uslikaju s njima, jer će im to "donijeti sreću u ljubavi". Od silnog dodirivanja, taj dio je dosta sjajniji od ostatka kipa.

U kući se nalazi mali muzej renesansnih kostima i krevet koji je korišten pri snimanju filma o Romeu i Juliji.

Kroz godine, zidove kuće su sve više bivali "ukrašivani" raznim ljubavnim porukama, citatima, katancima ali i pismima koje su posjetitelji upućivali Juliji pričajući joj o svojim ljubavnim jadima, ili tražeći savjet.

Također, postoji i grupa volontera koji se brinu da takvi dobiju i odgovore na pisma, stoga ukoliko planirate posjetiti ovu adresu, ne zaboravite dodati pravu adresu.

Kuća je smještena u Via Cappelo na broju 32 u blizini veronske Piazza delle Erbe, a gotovo je nemoguće ne zapaziti je s obzirom da sve u njenoj okolici naslućuje da ste u njenoj blizini.