Važan datum
3

SARTR slavi 29. rođendan: Ko se na kulturu oslanja, sigurno pobjeđuje!

L. K.
Sarajevski ratni teatar (SARTR) osnovan je na današnji dan prije 29 godina. Kao i te daleke 1992. godine, ova pozorišna kuća i danas predstavlja duhovni i kulturni otpor fašizmu i agresiji.
"Ispod bivšeg Olimpijskog stadiona uđite u Sarajevski ratni teatar prije gašenja svjetala. Osnovano mjesec dana nakon početka opsade, ovo pozorište je priredilo stotine predstava tokom rata te je postalo simbol otpora", napisao je 2013. godine veliki New York Times o sarajevskoj pozorišnoj kući.

Otvoren 17. maja 1992. godine, SARTR je okupio glumce i saradnike iz tri profesionalna sarajevska teatra koji su, zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo, morali obustaviti svoj rad. Osnivači SARTR-a su Dubravko Bibanović, Gradimir Gojer, Đorđe Mačkić i Safet Plakalo.

Priča o prvoj predstavi koja je izvedena na sceni ovog pozorišta ispričana je u dokumentarcu "Sklonište", koji je danas moguće pregledati na YouTubeu. U filmu učestvuju: Jovan Divjak, Jasna Diklić, Gradimir Gojer, Alija Aljović, Nešo Kovač, Velid Hodžić, Senad Bašić, Emina Muftić, Miki Trifunov, Irena Mulamuhić i Jusuf Pušina.

"Dočekali smo kraj predstave u oduševljenju. Bili smo učesnici te predstave. I dugo, dugo poslije toga je trajao aplauz. Ušli smo među glumce, pozdravljali se, ljubili, grlili. Bili sretni da okupiranom gradu pokažemo da se možemo boriti sa kulturom i umjetnošću i da onaj ko se na to osloni, sigurno pobjeđuje", rekao je Jovan Divjak.

Pored brojnih nagrada koje je SARTR dobio, najznačanije je priznanje "Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva", kojim je nagrađen 2003. godine.

Više o radu SARTR-a pronađite ovdje.