Kultura
0

"Sarajevska zima": Studenti Sarajevskog univerziteta ove godine učesnici festivala

FENA
Susretom predstavnika Univerziteta u Sarajevu i Internacionalnog festivala "Sarajevska zima" upriličenim danas potvrđeno je učešće studenata u programu otvaranja Festivala, ali i ostalim festivalskim događajima.

Studenti Sarajevskog univerziteta tako će biti dio ceremonije otvaranja koja će biti održana 7. februara na Željezničkoj stanici te uz studentske parole iz 1968. godine predstaviti i one svoje generacije.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić podsjetio je na konferenciji za medije da će ceremoniju otvaranja ovogodišnjeg festivala, čija je poruka “Barikade bez granica – '68 novi, vrli svijet”, režirati Nedžad Begović, dok je muziku specijalno za otvaranje komponirao francuski kompozitor Eric Breton.

Za scenografiju urađenu na Željezničkoj stanici zaslužna je Marijela Margita Hašimbegović, kostime Nermina Varešanović i Edina Hadžić, dok je koreografiju uradio Mensur Meša Vatić.

Spahić najavljuje da će program otvaranja predstavljati u biti veliko putovanje dokumentima, slikama i muzikom kroz vrijeme i to će biti čin sjećanja na mnoge važne prekretnice i osobe u historiji čovječanstva.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Faruk Čaklovica istaknuo je da je Univerzitet s velikim oduševljenjem prihvatio prijedlog za učešće na Festivalu, a ujedno i razvijanju ideje obilježavanja olimpijskih igara u Sarajevu.

Festival ocjenjuje kulturnom manifestacijom ne samo na regionalnom i evropskom već i svjetskom nivou. To je događaj koji otvoreno predstavlja multikulturalni i višenacionalni duh Sarajeva, koji nije uništen niti u ratu.

Predstavnicima medija ujedno je ponovo prezentiran vizuelni identitet ovogodišnjeg Festivala autorice Aleksandre Nine Knežević, koji se bazira na relaciji 1968 .-2008. godina, kao i TV spot djelo autora Vedrana Mujagića, Enesa Husejinćehajića te Redžinalda Šimeka.