Kultura
0

Sarajevska zima: Postavljena instalacija Jasmine Gavrankapetanović

FENA
U okviru Festivala Sarajevo "Sarajevska zima" u Kinoteci BiH, koja je ujedno i pres-centar ove manifestacije, postavljena je instalacija s papirom umjetnice Jasmine Gavrankapetanović.

Ova umjetnica je postdiplomski završila na prestižnom umjetničkom fakultetu u Okinawi (Japan) a instalacije predstavljaju pjesme napisane na papiru na japanskom jeziku.

U Galeriji "Mak" je otvorena izložba grafika Josea de Guimarasa, portugalskog savremenog umjetnika koji je inspiracije za svoje radove crpio iz putovanja širom svijeta. Izložbu, koja će biti postavljena do 28. februara, već je vidjela publika u Zagrebu i Beogradu a poslije Sarajeva bit će izložena u Ljubljani.

Program "Sarajevske zime" upotpunit će i izložba fotografija mladih umjetnika jugoistočne Evrope koju organizira galerija "Foton" iz Ljubljane u suradnji s Udruženjem likovnih umjetnika BiH. Prema riječima direktora "Fotona" Dejana Sluge, izložba je svojevrsni presjek stvaralaštva mladih umjetnika. Fotografije su izložene u Galeriji "Novi hram".

Muzejsko-autorski projekt "Skoplje - danas kao nekad" fotografa Stanimira Nedelkovskog bit će otvoren večeras u 19.00 sati u Muzeju grada Sarajeva. Postavku čini 118 fotografija rađenih u tehnikama koje su se koristile početkom prošlog stoljeća (snimljene su starim, tkz. box kamerama i ručno retuširane).

U Bošnjačkom institutu, večeras u 20.00 sati bit će održan koncert barokne muzike u izvođenju Napretkovog trija "Magis". Članovi trija sviraju na instrumentima iz XVIII i XIX stoljeća a večeras će izvesti djela A. Corellija i A. Vivaldija.