Promocija talenta
145

Sarajevska galerija "Boris Smoje" proslavila 13. rođendan

Piše: M. N.
(Foto: K. S./Klix.ba)
Šarolikom izložbom sarajevska galerija "Boris Smoje" obilježila je večeras 13. godišnjicu rada. Ova galerija je poput hrama za mlade i još neafirmisane umjetnike kojima otvara vrata i promoviše njihova djela i talent.

Autorica jedne od večerašnjih izložbi Ana Dominik Rodić kazala je kako se osjeća slavljenički zbog sjajne saradnje koju ima s ovom galerijom.

"Ponosna sam na tu saradnju i na to što ljudi ove galerije dopuštaju da promovišemo različite talente", rekla je predsjednica Udruženja "Val".

Fotograf-amater Zenir Šuko predstavio je svoje fotografije koje su nastale u njegovom studiju, a na kojima se igrao sa svjetlom i malim stvarima.

"Tu su razne sitne igračke koje pravim u svom studiju. Ovim fotografijama sam pokušao da napravim otpor današnjem sivilu i da s tim malim stvarima zasjaji jedno malo sunce koje će obasjati prostor. Volio bih da ima više ovakvih prostora u gradu gdje i moje kolege koje su zaljubljene u fotografiju i drugu umjetnost mogu iskazati tu ljubav", rekao je Šuko koji je član Foto-video kluba Valter.

Istakao je kako mu je drago što ima priliku da svoju prvu samostalnu izložbu izlaže u okviru proslave 13. rođendana galerije.

Galerija "Boris Smoje" otvorena je 2. februara 2005. godine na inicijativu supruge velikana glumišta i prvaka Narodnog pozorišta u Sarajevu Nere Smoje.

Tada je utemeljeno mjesto koje će postati okupljalište mladih slikara, ljubitelja umjetnosti, mjesto na kojem će se razmjenjivati iskustva i informacije iz umjetnosti, kao i mjesto unutar kojeg će mnogi izrasti u danas poznate umjetnike.