Kultura
3

Sarajevska filharmonija od Japana dobila instrumente vrijedne 765.000 KM

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sarajevska filharmonija koja ove godine obilježava 90 godina postojanja, danas je dobila najvredniji poklon u svojoj historiji.

Naime Ambasada Japana i Agencija za međunarodnu saradnju (JICA) filharmoniji su darovali 73 instrumenta u vrijednosti od 765.000 KM. Ceremonija svečanog uručenja ovog izuzetnog poklona upriličena je danas u Narodnom pozorištu.

DIrektorica Sarajevske filharmonije Samra Gulamović podsjetila je na problem koje su članovi Filharmonije imali kad je riječ o instrumentima s kojima su nastupali.

Kako je navela, svirali su na svojim privatnim instrumentima, a neki od instrumenta su bili u takvom stanju da su se mogli smatrati neupotrebljivim.

Ambasador Japana u BiH Hideo Yamazaki istakao je da je Sarajevska filharmonija uspjela da opstane u najtežim vremenima te je istakao dobru saradnju koju Ambasada Japana ima sa ovom institucijom.

Primopredaji instrumenta prisustvovali su i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić, Muharrem Zejnullahu iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, te stalni predstavnik JICA Ureda za Balkan Toshiya Abe.

Članovi Sarajevske filharmonije ovom prilikom su nastupili s novim instrumentima.

A među novim instrumentima, između ostalih, nalaze se harfa, Stradivarijeve violine, kontrabas, viole, udaraljke...