Kultura
618

Sarajevo: Tradicionalnim igrama i plesom KUD Baščaršija upotpunilo blagdansku atmosferu

Piše: A. B.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Članovi folklornog ansambla Kulturno umjetničkog društva (KUD) Baščaršija i narodnog orkestra večeras su defileom kroz centar glavnog grada Bosne i Hercetovine i autentičnim performansom obilježili Ramazanski bajram.

Koordinator KUD Baščaršija i član Izvođačkog folklornog ansambla Namir Čomaga u izjavi za Klix.ba je kazao kako je u performansu učestvovalo 40 članova društva koji su igrom, plesom i tradicionalnim zvucima upotpunili blagdansku atmosferu u Sarajevu.

"Performans je organiziran povodom Ramazanskog bajrama, a željeli smo iz Sarajeva poslati lijepu sliku i promovirati turizam i kulturnu baštinu. Turisti u Sarajevu uvijek imaju šta vidjeti, a večeras je bila jedinstvena prilika da uživaju u šarenilu i raznolikosti. Građanima smo predstavili koreografiju 'Muslimanska Bosna iz starog Sarajeva' koja podrazumijeva gradske igre iz Sarajeva, odnosno ono što je specifično za Općinu Stari Grad", izjavio je Čomaga.

Dodaje kako večerašnji performans nisu izveli prvi put, već nastoje na sličan način obiježiti svaki blagdan u Sarajevu.

KUD Baščaršija osnovano je 1947. godine. Svoje djelovanje i aktivnosti od 1964. godine obavlja u prostorijama Centra za kulturu u ulici Jelića broj 1. KUD prezentuje svoje aktivnosti i rad u 13 sekcija. Glavni cilj i zadatak njihovih aktivnosti je očuvanje kulturno-historijiskog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Imaju 250 članova raspoređenih u 13 sekcija i orkestara.