Kultura
2

Sarajevo: Koncert Simfonije prijateljstva 8. septembra

FENA
Turska Radio-Televizijska Korporacija (TRT) za 8. septembar priprema simfonijski koncert koji će biti održan u sarajevskoj Zetri.

TRT je proširila svoju pokrivenost s 15 TV kanala koje je pokrenula u posljednjih nekoliko godina i povodom godišnjice Balkanskih ratova započela je proizvodnju serije o zajedničkoj kulturi i povijesti koju Turska dijeli s zemljama Balkana.

Širok raspon produkcije, od dokumentarnog da putopisnog programa, od programa s aktuelnim vijestima do muzičkih programa, koja zajedno okuplja umjetnike iz Turske i s Balkana. Ti programi nisu proizvedeni s ciljem da se podsjeti na godišnjicu rata, već da se poboljšaju u okviru koncepta "iz Balkanskih ratova do Balkanskog mira" - naše susjedstvo i prijateljski odnosi s Balkanskim zemljama s kojima uživamo zajedničke povijesne i kulturne vrijednosti.

S početkom septembra, prvi koncert pod nazivom "Balkanski praznik" se prenosio iz Skoplja.

Koncert je bio prikazan na TRT kanalima, kao i na kanalima balkanskih zemalja kroz zajedničko emitiranje. Cilj zajedničkih emitiranja je istovremeno podijeliti programe s cijelokupnim gledateljstvom.

Drugi koncert pripremili su u okviru Simfonije prijateljstva, koncerta koji će biti organiziran 8. septembra 2012. godine u Sarajevu.

Zahvaljujući "Simfoniji prijateljstva", u kojoj su poznati umjetnici Balkanskih zemalja, kao i popularni umjetnici iz Turske, s kojom se nadamo da ćemo razviti kulturnu saradnju između zemalja, kao i tehničku saradnju među javnim emiterima.

Tokom "Simfonije prijateljstva", najpopularnije pjesme umjetnika iz Turske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Grčke, Srbije, Hrvatske, Mađarske, Albanije, Rumunije, Kosova i Bugarske bit će izvođene simfonijski uz pratnju Sarajevskog filharmonijskog orkestra, saopćeno je iz TRT-a.