Podrška izgradnji centra East West
0

Sarajevo dobija modernu zgradu za teatar, film i muziku

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U Gradskom vijeću Grada Sarajeva danas je potpisana Deklaracija kojom se daje podrška izgradnji Međunarodnog kulturnog centra East West, koju će pomoći Grad Ženeva.

Deklaraciju su potpisali gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, dogradonačelnici Ženeve Remy Pagani i Sami Kanaan.

Osim njih, potpisivanju su još prisustvovali i ambasador Švicarske u BiH André Schaller, direktorica Odjela za izgradnju i urbanizam grada Ženeve Isabelle Charollais, savjetnik za kulturu Gradskog vijeća Ženeve Andre Waldis, ministri kulture i sporta i obrazovanja FBiH Salmir Kaplan i Damir Mašić, premijer KS-a Fikret Musić te direktor East West Centra Haris Pašović.

Gradonačelnik Sarajeva je naglasio da je ovo jedan od mnogih projekata u BiH koje je podržala Švicarska.

"Radujem se današnjem potpisu. Ovaj skup garantuje da smo svi spremni da damo podršku ovom projektu", istakao je Behmen.

Puno uspjeha projektu je poželio i ambasador Švicarske u BiH André Schaller.

"Kultura je jezik koji svi razumijemo, koji nas sve povezuje i koji dolazi do naših srca. Nadam se da će u ovom slučaju kultura povezati Ženevu i Sarajevo te Švicarsku i Bosnu i Hercegovinu", dodao je Schaller.

Izgradnjom Međunarodnog kulturnog centra East West Sarajevo će nakon gotovo 33 godine dobiti novi kapitalni objekt iz kulture.

Biće to moderna zgrada za teatar, film, muziku i vizuelnu umjetnost u kojoj će biti održavani domaći i međunarodni programi najvišeg ranga.

Centar će biti izgrađen na području općine Novo Sarajevo.