Dom Oružanih snaga BiH
0

Ruska pijanistica obećava koncert za pamćenje

Sarajevo-x.com
Ruska umjetnica Svetlana Tirmenštajn će održati pijanistički koncert u Sarajevu u četvrtak 4. novembra 2010. u 21 sat u velikoj dvorani Doma Oružanih snaga BiH.

Svetlana Tirmenštajn je rođena u Rusiji, a 1991. je završila Kijevski konzervatorijum u klasi A.F. Zaderackija. Od tada živi i radi u Srbiji i nastupa kao članoca trija "Amoroso". Od 1996. je solista i kamerni muzičar. Imala je nastupe s Umetničkim ansamblom VJ Beograd (J. Haydn Koncert D-dur, S. Rahmanjinov Koncert br. 2 c-moll, F. List Koncert br. 2 A-dur) i s orkestrom RTS (V.A. Mocart Koncert d-moll) i kamernim orkestrom "Camerata di Musica" (J.S: Bach Koncert d-moll), kao jedan od osnivača tog orkestra.

Godine 1998. UMUS joj je dodijelio status samostalnog umjetnika. Od 2003. aktivni je član barokne radionice na FMU kao čembalista. Pohađala je master klas kod P. Lenerberga i E. Mihajlovića. Kao član ansambla "Belgrade baroque" imala je turneju po Švedskoj.

Sarađivala je sa Ljudmilom Gros (sopran), duvačkim kvintetom Beogradske Filharmonije, duvačkim kvintetom "Vila Lobos" Rio de Janeiro, Ericom Fricom (tuba, Meksiko). Trenutno se nalazi na specijalističkim studijama na Fakultetu muzičke umetnosti Univerziteta u Beogradu.

Program koncerta u Sarajevu: F. Šopen Nokturno Des-dur F. Šopen Fantazija – empromti F. Šopen Skerco op. 20 b-moll K. Debisi “Mjesečina” F. List Nokturno br. 3 "Ljubavni snovi"

S. Rahmanjinov 2 Preludijuma op. 23 g-moll , c-moll S. Rahmanjinov Preludijum op. 23 B-dur

Želja umjetnice je da svoj emotivni doživljaj kompozicija Šopena, Debisija, Lista i Rahmanjinova poveže s univerzalnim značenjima energija Piramide ljubavi i Bosanskih piramida Sunca i Mjeseca u Visokom.