Obezbijeđena sredstva
103

Rekonstruiše se Otvorena scena Obala na kojoj je nastala kultna "Audicija"

I. S.
Općina Centar Sarajevo je izdvojila 66.236 KM za projekt rekonstrukcije Otvorene scene Obala, na kojoj je nastala kultna predstava "Audicija" u decembru davne 1984. godine.

Konferenciji za medije prisustvovali su i istaknuti bh. glumci i profesori Akademije scenskih umjetnosti Jasna Žalica, Admir Glamočak i Senad Bašić.

"Kada smo ljetos bili u posjeti Akademiji scenskih umjetnosti, dekan nam je rekao da je sceni neophodna rekonstrukcija i pojasnio koliko je ona važna za ovu obrazovnu ustanovu. Mislim da je vrijeme krpljenja i saniranja prošlo i da zaista moramo neke stvari konačno praviti kako treba, da traju dugoročno. U općinskom budžetu smo iznašli sredstva za ovu namjenu, jer želimo da mladim studentima omogućimo ono što su sarajevske glumačke legende imale prije četerdeset godina. Zahvaljujem se i dekanu i svima koji su imali svoj udio u ovoj priči i jedva čekam da se vidimo na otvarenju rekonstruisane scene Obala", rekao je načelnik Općine Centar Srđan Mandić.

Dekan Faruk Lončarević se zahvalio načelniku Mandiću na trudu i zalaganju.

"Inicijativa za ovu rekonstrukciju je došla od Odsjeka za glumu, koja najviše radi na ovoj sceni. Rekonstrukcijom sale ćemo napraviti fantastične rezultate. Općina Centar nam je najviše izašla u susret i dodijelila ova značajna sredstva. Zajedničkim snagama ćemo ovoj kultnoj sceni vratiti puni sjaj", kazao je.

Jasna Žalica je rekla kako je ovo za nju zaista svečan trenutak jer zna kako su njene kolege svojim radom i prvim studentskim honorarima gradili ovu scenu.

"Ovdje su svoj zanat ispekli veliki glumci, reditelji, dramaturzi, producenti. Zbog svega toga mnogo vam hvala na podršci", navela je.

"Koristim priliku da se i ja zahvalim na podršci za rekonstrukciju Otvorene scene Obala. Ovo je prostor na kojem smo mi naučili da igramo. Ako smo danas imalo dobri, to je zato što smo igrali tridesetak predstava mjesečno na ovoj sceni kao studenti i mladi glumci. Nažalost, to naši studenti danas ne mogu, ali se nadam da će se sa ovom intervencijom rad Otvorene scene Obala vratiti na nivo koji je imao sredinom osamdesetih godina kada je ovo zaista bilo jedno posebno mjesto", ispričao je.

Senad Bašić je naveo da je 40 godina dug period da se ništa ne uloži.

"Ipak je ovo kuća, a kuću treba održavati. Hvala načelniku Općine Centar Srđanu Mandiću što nas je podržao jer zaista mislim da će biti fenomenalno", rekao je.

Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo (ASU) je počela s radom 1981. godine, kada je upisala prvu generaciju studenata na Odsjeku za glumu. Potom je uslijedilo otvaranje Odsjeka za režiju (1989.), a u ratnoj 1994. godini, pokrenut je i Odsjek za dramaturgiju. Bitan segment rada akademije ostvaruje se na Otvorenoj sceni Obala, kultnom sarajevskom pozorištu, gdje se studenti predstavljaju svojim radovima, ali gdje i profesionalni glumci, reditelji i pisci svojim radom obogaćuju teatarski život Sarajeva i BiH.

Kultna predstava "Audicija" je nastala kao dio nastavnog procesa na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, a prije ekranizacije izvedena je na Otvorenoj sceni Obala, gdje je igrala 150 puta.