Kultura
50

Radionica o poticanju čitanja u Sarajevu

FENA
Goethe instituti u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji organizirat će 5. i 6. novembra u Sarajevu zajedničku radionicu za bibliotekare, pedagoge i dječije pisce o temi poticanja čitanja.

Kao predavačica je najavljena direktorica Odjela za programe i projekte pri Fondaciji Čitanje (Stiftung Lesen) Sabine Uehlein iz Njemačke, a osim toga kratko izlaganje na radionici će imati i srbijanski književnik Uroš Petrović.

U uvodnom dijelu radionice će biti predstavljeni programi Fondacije "Čitanje", programi Evropske unije za poticanje čitanja, kao i sama fondacija. Također, učesnici će na početku radionice kratko prezentirati svoje projekte na poticanju čitanja.

Nakon uvodnih informacija, kratko predavanje održati će Uroš Petrović, pisac s inovativnim pristupom književnosti za djecu i mlade koji je dobio mnogobrojne nagrade za svoj rad.

Drugog dana radionice, učesnici će biti raspoređeni u radne grupe u kojima će definirati konkretne projekte i ideje za međusobnu saradnju o ovoj temi, najavljeno je iz Goethe Instituta BiH.

Iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije su pozvani bliotekari i osobe koje se profesionalno i aktivno bave poticanjem čitanja i čiji interes je intenzivno usmjeren na ovu temu.

Fondacija Čitanje iz Meinza, Njemačka, već dvadeset pet godina radi na projektima iz oblasti poticanja čitanja. U Njemačkoj 7,5 miliona odraslih osoba spada u funkcionalno nepismene osobe.

Predavač na radionici, Sabine Uehlein, vodila je nekoliko odjela i gotovo 20 godina radi u ovoj fondaciji, a trenutno je i član uprave.