50. MESS
0

Prvi dan dvije predstave, jedan koncert i jedna panel-diskusija

Sarajevo-x.com
Predstavom reditelja Andriy Zholdaka "Život sa idiotom" koju će izvesti rumunsko Narodno pozorište "Radu Stanca" iz Sibiua svečano će početi 50. Međunarodni teatarski festival MESS.

Sarajevska publika imat će, također, priliku pogledati prvu od dvije izvedbe predstave "Čekaonica", u režiji Viliama Docolomanskog, a u izvedbi Međunarodnog pozorišnog studija "Farma u pećini".

Isto veče u okviru OFF programa sa početkom u 22 sata u Kamernom teatru 55 održat će se koncert jazz trija "Das Kapital", kojeg čine njemački saksofonista, danski saksofonista i francuski bubnjar.

Također, prvi dan Festivala održat će se i panel-diskusija "Kulturna politika na Balkanu između prošlosti i evropskih integracija", na kojoj će nezavisni kulturni radnici i aktivisti govoriti o stanju kulture u regionu, te ponuditi konkretne prijedloge za poboljšanje strategija kulturne politike.

Neki od učesnika bit će Filip Vujošević, Andrej Nosov (Hartefact), Enver Hadžiomerspahić (Ars Aevi), Sandra Ikanović (BNP Zenica), Ivan Medenica, pozorišni kritičar, Varja Đukić, glumica i drugi.