Kultura
0

Prva premijera predstave Magacin Kabarea u Hrvatskoj

Klix.ba
Najnoviji kabare Magacin Kabarea, "Tantijema", premijerno je predstavljen u petak, 13. septembra, u Zagrebu, u sklopu festivala 5 Dana Sarajeva u Zagrebu. Ovo je bila prva premijera Magacin Kabarea koja se nije odigrala u caffe clubu Gogo, ali također i prva premijera Magacin Kabarea u Evropskoj uniji.

Odlična saradnja Magacin Kabarea sa fantastičnim muzičarima Sarajevo Jazz Guerrile Dine Šukala, Edvina Hadžića i Adisa Sirbubala, uobličena u romantični kabare reditelja i scenariste Emira Kapetanovića, u kojem glavnu ulogu Muze tumači Zana Marjanović, oduševila je zagrebačku publiku.

Ovo je priča o jednoj savremenoj muzi koja je odgovorna za mnoge umjetničke karijere, veliki broj umjetničkih djela i poneku marketinšku kampanju. Međutim, biti inspiracija legitimnim i samonazvanim umjetnicima nije lako. To je težak posao, jer u većini slučajeva, nakon početnog oduševljenja i opijenosti, naša Muza prozre sebičnosti, sitničavosti i niske strasti svojih odabranika i odabranica.

To je dovodi do odluke da ako već nekoga treba inspirirati, onda je to najvoljenije biće – ona sama! Iako nenavikla na samoću, ona odlučuje da raskrsti sa prošlosti i postane umjetnica, veća i bolja od svih umjetnika sa kojim je dijelila postelju.

Pred prepunom dvoranom kina Tuškanac u Zagrebu, kabareom "Tantijema" Magacin Kabare je zatvorio ovogodišnji festival 5 Dana Sarajeva u Zagrebu.

Nakon predstavljanja zagrebačkoj publici, među kojom su bile mnoge poznate ličnosti hrvatske estrade, početkom oktobra "Tantijema" će imati svoju sarajevsku premijeru, kojom će Magacin Kabare otvoriti novu sezonu Late Nite programa u caffe clubu Gogo.