Principijelna odluka
2

Propala humanitarna aukcija koja bi ponudila mogućnost da se provede noć u ćeliji Nelsona Mandele

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Humanitarna akcija koja bi aukcijom ponudila mogućnost zainteresovanima da prenoće u ćeliji gdje je bio zatvoren Nelson Mandela propala je nakon što je došlo do spora sa muzejom u čijoj nadležnosti je bivši zatvor, javlja AFP.

SleepOut, koji skuplja novac za različite dobrotvorne svrhe, saopćio je u srijedu da će onaj ko najviše novca ponudi provesti noć u Mandelinoj ćeliji na ostrvu Robben, gdje je proveo veliki dio svoje 27-godišnje robije.

Prvi demokratski izabrani predsjednik Južne Afrike proveo je veći dio svog života u zatvoru, pored obale Cape Towna, zajedno sa drugim političkim zatvorenicima protiv apartheida.

Međutim, kustosi u muzeju otoka Robben osudili su u četvrtak najavu da će doći do aukcije, kazavši da su preko medija upoznali sa tom inicijativom da je predloženo spavanje u Mandelini ćeliji.

"Muzej Robben Islanda oštro osuđuje ovu aukciju. Žalosni smo što se nasljedstvo Nelsona Mandele eksploatiše na ovaj način", izjavili su iz ove institucije za AFP.

"Kao lokacija svjetske baštine, mi u nikakvim okolnostima nećemo razmatrati licitaciju Mandeline ćelije. Očuvanje našeg naslijeđa nije moguće prenijeti."

U SleepOutu su ranije objavili aukciju, napominjući da je moguće prenoćiti u betonskoj ćeliji od osam metara kvadratnih, u nastojanju da 18. jula obilježe stogodišnjicu rođendana Nelsona Mandele.

U izjavi tvrde da je događaj na Robben Islandu 2018. bio "dvostrani strateški dogovor", koji je uključio aukciju i provođenje jedne noći u ćeliji broj 7, koju je koristio Mandela.