Kultura
0

Promovirana knjiga i CD balada Kornelija Kovača

FENA
Poznati kompozitor Kornelije Kovač objavio je za izdavačku kuću K.K. Musicproduction izbor svojih ljubavnih pjesama na CD-u i zbirku pripovijetki "Falko i druge priče", što je drugi Kovačev izlet u svijet literature.

Prva Kovačeva knjiga bio je roman "Tamne dirke" u kojoj piše o boravku u Španiji.

U utorak u sali UNITIC-a upriličena je promocija knjige "Falko i druge priče" te CD-a "Ljubavne balade". O knjizi i CD-u su govorili Alija Hafizović Haf i Želimir Altarac Čičak i sam autor, dok su odlomke iz knjige čitali sarajevski glumci Belma Lizde-Kurt, Mario Drmač te sam autor.

Kornelije Bata Kovač rekao je da ovom promocijiom želi podijeliti s prijateljima u Sarajevu šta mu se dešavalo i šta je radio ovih godina. Kada je riječ o njegovoj novoj ljubavi pisanju on je rekao da se nije zasitio muzike, da je za njega muzika i dalje primat, ali da su i riječi veliki izazov.

Alija Hafizović Haf, dugogodišnji Kovačev prijatelj, za knjigu "Falko i druge priče" rekao je da je to gotovo dokumentarna knjiga o odrastanju muzičara. Priče u ovoj knjizi, kako je Hafizović rekao, pisane su kao krokiji, to su djelići razmišljanja, djelići života.

Želimir Altarac Čičak za CD "Ti si mi u krvi - ljubavne balade" rekao je da je lijepa antologija balada.

Na ovom CD-u nalaze se kompozicije koje je Kovač komponovao od 1970. do 2005. godine. A solisti su Zdravko Čolić, Bisera Velentanić, Olivera Katarina, Strahinja Stašić, te grupe Generacija 5 i Korni grupa.

Kornelije Bato Kovač je početkom 60-ih došao studirati na Muzičku akademiju u Sarajevu, nakon što nije položio prijemni ispit u Beogradu. U prvo vrijeme njegova strast je bio jazz pa je formirao svoj kvartet, koji je često nastupao na tadašnjim plesnjacima u Sarajevu, ali kada je prvi put čuo muziku Indexa, preokupacije mu se počinju mijenjati.

Indexima je pristupio u zimu 1967. godine i s njima ostao do jeseni 1968., kada se vratio u Beograd i osnovao svoju Korni grupu.

Po prestanku rada Korni grupe (krajem 1974.), Kornelije Kovač je nastavio solističku karijeru i narednih nekoliko godina njegove pjesme su pobjeđivale na svim tadašnjim festivalima, a pjevali su ih Zdravko Čolić, Zlatko Pejaković i drugi.

Potom je dvije godine živio u Londonu i svirao kao studijski muzičar, pa se opet vratio u Beograd i jedno vrijeme bio glavni suradnik Zdravka Čolića, pa producirao albume Bajage i Instruktora, Riblje čorbe, Kerbera, Posljednje igre leptira, Bulevara...

Uporedo s tim snimio je nekoliko solističkih albuma, da bi krajem 80-ih otišao u Španiju i tamo ostao šest godina. U tom periodu snimio je CD Balkan, od kojeg je zarada upućena za pomoć djeci u ratom zahvaćenoj Bosni.